KÜSITLUS 57 protsendi inimeste arvates peaks Kaja Kallas tagasi astuma (1)

BNS
Copy
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Mihkel Maripuu

Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud värske küsitluse põhjal arvab 57 protsenti vastajatest, et peaminister Kaja Kallas (RE) peaks oma abikaasa Venemaa äri tõttu puhkenud skandaaliga seoses tagasi astuma.

Kolmapäeva õhtul tuli avalikuks, et peaministri abikaasa Arvo Halliku osalusega logistikaettevõte on pärast Ukraina sõja puhkemist jätkanud vedusid Venemaale, mistõttu uuris Ühiskonnauuringute Instituut inimestelt, kuidas peaks peaminister sellises olukorras käituma.

Vastajatele esitati küsimus: «Kuidas peaks teie arvates peaminister Kaja Kallas käituma seoses viimastel päevadel ilmunud uudistega, et tema abikaasaga seotud transpordiettevõte on jätkanud vedusid Venemaale pärast Ukraina sõja algust?»

57 protsenti vastajatest ütles, et Kallas peaks tagasi astuma, 31 protsenti leidis, et Kallas peaks andma selgitusi, aga võiks oma ametikohal jätkata. Vastajatest 7 protsenti arvas, et Kallas ei peaks midagi tegema ning 5 protsenti ei osanud sellele küsimusele vastata.

Kuigi üle poole vastajatest peab vajalikuks peaministri tagasiastumist, siis erinevad vastused märkimisväärselt sõltuvalt erakondlikust eelistusest. Opositsioonierakondade toetajatest arvab enamus, et tagasiastumine oleks vajalik. Nii ütleb 96 protsenti EKRE, 80 protsenti Keskerakonna ning 74 protsenti Isamaa toetajatest.

Sotside toetajatest leidis 39 protsenti ning Eesti 200 toetajatest 28 protsenti, et peaminister peaks tagasi astuma. Reformierakonna koalitsioonipartnereid toetavatest vastajatest leidis üle poole, et Kallas peaks andma küll selgitusi, kuid võiks ametis jätkata.

Kõige rohkem eristuvad oma vastustes Reformierakonna toetajad: 8 protsenti neist leiab, et peaminister peaks tagasi astuma, 71 protsendi arvates peaks ta andma selgitusi, aga võiks ametis jätkata ning 19 protsendi arvates ei peaks peaminister skandaaliga seoses midagi tegema.

Norstati küsitlus tehti neljapäeval ja reedel veebikeskkonnas 18-aastaste ja vanemate Eesti kodanike seas ja selles osales 1000 vastajat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles