Kapo: kui tegemist on JOKK-skeemiga, pole alust karistusõiguslikuks etteheiteks (23)

Copy
Kaitsepolitseiameti sõnul pole nende teada peaministri abikaasaga seotud ettevõtted sanktsioone rikkunud
Kaitsepolitseiameti sõnul pole nende teada peaministri abikaasaga seotud ettevõtted sanktsioone rikkunud Foto: Tairo Lutter / EESTI MEEDIA

Kaitsepolitseiamet (kapo) ütles, et nende hinnangul ei ole peaministri abikaasaga seotud ettevõtted sanktsioone rikkunud ning kui tegemist on olnud JOKK-skeemiga, pole alust karistusõiguslikuks etteheiteks. 

Seoses peaminister Kaja Kallase (RE) abikaasa Arvo Halliku äridega lahvatanud skandaaliga on tekkinud küsimusi, kas peaministri perekonna seotus Venemaal tegutsevate ettevõtetega võiks ka kaitsepolitsei hinnangul probleemiks osutuda. 

Kapo vastas Postimehe päringule, et nad briifivad regulaarselt valitsuse liikmeid, teiste seas peaministrit, Venemaa ja Vene eriteenistustega seotud julgeolekuohtudest, et nad oskaksid vältida šantaaži ohvriks sattumist. 

«Peaministril, nagu ka teistel valitsuse ja riigikogu liikmetel, on ametikohajärgne juurdepääsuõigus Eesti riigisaladustele. Küll on peaminister läbinud NATO ja ELi saladustele juurdepääsu kontrolli ning loa andmisest keeldumise alust me ei tuvastanud. Julgeolekukontrolli käigus kogutud teavet pole võimalik täpsemalt avada,» selgitas kapo kirjalikus vastuses. 

Amet lisas, et neile teadaolevalt pole peaministri abikaasaga seotud ettevõtted sanktsioone rikkunud. «Kui kusagil on tegu olnud nn JOKK-skeemiga, siis see tähendabki, et pole alust karistusõiguslikuks etteheiteks. Moraalseid hinnanguid me ei anna,» nentis kaitsepolitseiamet. 

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles