KESKPÄEVATUND Marek Strandberg: leib Kaja Kallase laual on osaliselt teenitud verise rahaga (12)

Kuku Raadio
Copy
Marek Strandberg Kuku raadio saates «Keskpäevatund».
Marek Strandberg Kuku raadio saates «Keskpäevatund». Foto: Mihkel Maripuu

Saatejuhid Priit Hõbemägi, Marek Strandberg ja Heldur Meerits leidsid laupäeval Kuku raadio saates «Keskpäevatund», et Kaja Kallase abikaasa Arvo Halliku Venemaa ärid on jätnud peaministri ja kogu Eesti mainele pleki, mida on väga raske maha pesta.

Hõbemägi märkis, et Kaja Kallas on olnud alates täiemahulise Ukraina sõja algusest kõige häälekam Venemaaga äri tegemise vastane ja võidelnud välja sõjaprintsessi hüüdnime.

«Paraku toimus tema kodus see, et tema abikaasa ärisidemed Venemaaga jätkusid. Kindlasti selgub selle loo kohta veel detaile, kuid parandamatu kahju on peaministri mainele juba praegu tekitatud,» lausus Hõbemägi.

Meeritsa sõnul üritati alguses jätta muljet, et Eesti firma Metaprint pakib Venemaal oma tegevust kokku ja veoautod käivad Venemaalt jääke ära toomas.

«Siis selgus, et rohkem on pigem Venemaale asju viidud. On leitud skeem, kuidas toodete Venemaale viimise keelust üle saada. Räägitakse 30 miljoni euro suurusest müügist. Metaprint on öelnud, et nad ei saa miljardi rubla ehk 10 miljoni euro suurust krediiti Venemaale maha jätta. Samas on kummaline, kuidas pagan nad on suutnud nii palju võlgu müüa, kui Venemaal käib asi enamasti nii, et raha ette ja alles siis tuleb kaup,» rääkis Meerits.

Strandberg nentis, et tegelikkuses on Kaja Kallase kodus laual leib, mis on teenitud osaliselt verise rahaga.

«Mis oli abikaasale antud äkilise laenu põhjus? Tõenäoliselt oli asi selles, et pangad ei anna mingite tegevuste rahastamiseks laenu. Ju siis oli rahapuudus nii suur,» lausus Strandberg.

Ta möönis, et Kaja Kallas on Ukrainat toetades toonud moraalset kasu kogu Eestile. Samamoodi on nüüd Kaja Kallase tõttu kogu Eesti kuuereväärid määritud.

Meeritsa hinnangul on Reformierakond alates skandaali alguses täiesti valesti käitunud.

«Reformierakonna kohta on öelnud, et nad saavad avalike suhetega hästi hakkama, kuid praeguse olukorraga nad küll hakkama ei ole saanud. Ainuõige olnuks kohe öelda, et vabandan ja kahetsen. Siis oleks Kaja Kallasel olnud mingisugune šanss peaministrina jätkata: Praegu on avalik arvamus väga tema jätkamise vastu ja küll see hakkab ükskord murendama ka tema koalitsioonpartnerite seisukohti,» ütles Meerits.

Hõbemäe sõnul ei usu praegu enam keegi, et Kaja Kallas võiks olukorras kõigest paari vabandusega välja tulla. «Loo moraal on selles, et kui isik on nii kõrgel positsioonil, võib ka tema abikaasaga seonduv ühel hetkel luubi alla sattuda,» ütles Hõbemägi.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles