Tanel Kiik nõuab Kaja Kallaselt aru: millistel tingimustel laenasite abikaasale 370 000 eurot? (23)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
2021. aasta pressikonverentsil Kaja Kallas ja Tanel Kiik
2021. aasta pressikonverentsil Kaja Kallas ja Tanel Kiik Foto: Remo Tõnismäe

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Tanel Kiik saatis peaminister Kaja Kallasele (RE) kirjalikud küsimused, et saada konkreetseid vastuseid tema abikaasa ettevõtte äritegevuse kohta Venemaal ning selgust, kas valitsusjuht on valmis võtma poliitilise vastutuse, et Eesti riik mainekriisist võimalikult kiiresti välja tuleks.

«Eesti on kahetsusväärses usaldus- ja valitsuskriisis peaministri abikaasa osalusega ettevõtte äritegevuse tõttu Venemaal. Teadaoleva info põhjal on äritegevus aset leidnud ka kogu Venemaa laiaulatusliku agressioonisõja vältel Ukraina vastu. Seeläbi on Eestile tekitatud korvamatut mainekahju, mis kasvab iga päevaga,» lausus Kiik. «Avalikkuse reaktsioon ja erinevad arvamusuuringud näitavad üheselt, et Eesti rahvas ootab peaministrilt märksa põhjalikumaid selgitusi ning poliitilise vastutuse võtmist.»

Seetõttu saatis Kiik Kallasele järgmised küsimused:

  • Millal saite teada, et Teie abikaasa osalusega ettevõte teostab äritegevust Venemaal? Millal ja kelle poolt tehti otsus see lõpetada?
  • Kas Eesti julgeolekuasutused olid viidatud äritegevusest teadlikud ning kas nad on juhtinud kaasnevatele riskidele ka Teie tähelepanu?
  • Millistel asjaoludel ja tingimustel andsite oma abikaasa ettevõttele kokku 370 000 eurot laenu? Kas seda raha võidi kasutada äritegevuse edendamiseks Venemaal ja kas teenisite laenu pealt ka intressitulu?
  • Milliseid järeldusi ja muudatusi õigusaktides peame Teie hinnangul tegema, et tulevikus sarnaseid Eesti välis- ja julgeolekupoliitikat õõnestavaid olukordi vältida?
  • Kuidas taastada Eesti rahvusvaheline maine ja usaldusväärsus Ukraina ühe olulisema eestkõnelejana?
  • Kas olete valmis võtma poliitilise vastutuse, et Eesti riik kahetsusväärsest usaldus- ja valitsuskriisist võimalikult kiiresti välja tuleks?

Kiik pöördus reedel kõigi riigikogu fraktsioonide poole, et nad arutaksid esimesel võimalusel poliitilist olukorda ja kujundaksid olukorraga seoses seisukoha. Keskerakonna fraktsioon ootab teistelt erakondadelt ettepanekuid valitsuskriisi lahendamiseks ja vastust, kas nad on valmis ühinema umbusalduse avaldamisega, kui peaminister ise poliitilist vastutust ei võta.

Eelmise nädala kolmapäeval sai avalikkusele teatavaks, et peaministri abikaasa Arvo Halliku osalusega logistikaettevõte on pärast Ukraina sõja puhkemist jätkanud vedusid Venemaale. Hallik teatas reedel, et müüb skandaali tõttu oma osaluse Venemaaga äri ajavas ettevõttes Stark Logistics ja taandub firmast.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles