Ligi: Kallase juhitava valitsuse kõigutamine on Kremli huvides (70)

Postimees
Copy
Jürgen Ligi, riigikogu liige (Reformierakond)
Jürgen Ligi, riigikogu liige (Reformierakond) Foto: Dmitri Kotjuh

Skandaal peaminister Kaja Kallase (RE) abikaasa Arvo Halliku äritegevuse pärast on saanud Eesti riigi ja rahva peateemaks ning poliitiline möll selle ümber on Kremli programmiline eesmärk, mida vahendab Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), leiab reformierakondlasest riigikogu liige Jürgen Ligi (RE).

«Kui peaministri abikaasa äritegevust ei lekitanud Kreml, on see nende samasugune võimelünk kui õhutõrje auklikkus,» kirjutab Jürgen Ligi sotsiaalmeedias ja jätkab: «Aga Eesti riigi ja rahva peateemaks on see saanud siiski ja sedasorti kõike mattev poliitiline möll on olnud Kremli programmiline eesmärk ja töö läänes teemast sõltumata.»

Ligi rõhutab, et Eesti eksport Venemaale on sanktsioonide kiuste ka praegu pikaajalise keskmise lähedal ehk 10–15 protsendi kandis. «Nii et erakordne on ses kõlvatuses ja skandaalis ainult ühe veofirma vähemusosaluse perekondlik seos.»

Ligi sõnul Venemaa mõjutustegevus Läänes on seisnenud põhiliselt ebakindluse, umbusu ja viha külvamises ühiskondadesse. «Ikka lootuses saada meelepäraseid valitsusi ja järeleandmisi. Ettekäänded pole peaasi, eelmised olid vaktsiinid, piirangud, «politseiriik», energiahinnad, millest viimase kruvimist alustati aasta enne uut agressiooni ja lahutamatu osana kogu plaanist.»

Venemaa mõjutustegevuse tööriist on just ühiste sõnumite levitamine, toonitab Ligi. «Ka EKRE ilmselgelt Prigožiniga ei kohtunud ega pruukinud teadagi, et näpp on neile Kremlist peale pandud ametlikult. Nad lihtsalt sobisid ideaalselt oma profiililt ja tootsid ja toodavad samasuguseid mōtteid ja propageerisid ja propageerivad samasugust ühiskonnamudelit kui Venemaal. Pildid ja video kohtumistest kohalike Kremli-meelsete ullikestega ja vastastikusest truuduse vandumisest Tallinnas oli pigem tööõnnetus,» kirjutab Ligi.

Sõnumid ja eesmärgid pole üldjoontes muutunud, kirjutab Ligi. «Viimastel päevadel on EKRE levitamas näiteks pahameelt Pihkva lennuvälja droonirünnaku pärast, tõotanud heisata uus punalipp, kui Eesti õiguskaitse Jaak Valget trahvib, ning kinnitanud, et nende eesmärk on kestev poliitiline vastasseis, mitte umbusaldusavaldus ja vōimalus küsida peaministrilt avalikult vastuseid.»

Ligi rõhutab, et varem ei lubanud Martin Helme endale nii äärmuslikke väljaütlemisi, vaid seda tegid tema erakonnakaaslased Helle-Moonika Helme, Kalle Grünthal, Mart Helme ja Kert Kingo: «Mis muutunud on, on et varem jättis Martin Helme kõige äärmuslikuma jampsi oma kasuema, Grünthali, isa, Kingo ja muidu trollide välja öelda, nüüd ent võtab selle endale.»

«Eesti on tegelikult ka hädas, sest tema institutsioonid on jooksutatud umbe, kuna sellist agendat esindab populaarne peaministripretendent ja populaarseim opositsioonierakond. Seda mitte ihuüksi, vaid koos Tanel Kiige ja Urmas Reinsalu ning üle poolega avalikust arvamusest,» kirjutab Ligi.

«Eestlane on üleerutatud, Eesti riik seisab ja Kreml tänab, ilma et tal selleks oleks kiirel ajal tarvis otseselt lillegi liigutada,» leiab Ligi.

Kommentaarid (70)
Copy
Tagasi üles