Ilmar Raag Kallas ei ole suutnud sõnastada moraalset seisukohavõttu skandaali põhiküsimuses (25)

Ilmar Raag
, strateegilise kommunikatsiooni asjatundja
Copy
Kaja Kallas külastamas ettevõtet Metaprint AS. Fotol on näha, et tutvustati ettevõtte tööd, kus on näha ka tegevus Venemaal.
Kaja Kallas külastamas ettevõtet Metaprint AS. Fotol on näha, et tutvustati ettevõtte tööd, kus on näha ka tegevus Venemaal. Foto: Valitsus

Kaja Kallase vabandus annab aimu, et ta pole ise olukorrast aru saanud – JOKK-äri Venemaal on siiski taunitav, kirjutab kommunikatsiooniekspert Ilmar Raag sotsiaalmeedias.

Ilmselt on paratamatu, et iga lahenduseta jääva skandaali puhul toimub probleemi hägustumine süüdistustesse, mis kõik kaugenevad esialgsest teemast. Seda võib lugeda ka õngitsemiseks opositsiooni poolt, keda näib kannustavat peamiselt poliittehnoloogiline motivatsioon. Ühest küljest uute teemade lisandumine justkui suurendab survet ja opositsiooni baasi, aga teisest küljest tugevdab see kõik reformi pooldajate veendumust, et käib lihtsalt politikaanlik madin. Ja see annab lisaargumendi, et «panna tuima».

Kaja Kallas ütleb korduvalt, et ta ei saa aru, milles teda süüdistatakse. Süüdistuse teravik ongi tihti sõnastamata. Aga kõik on tegelikult lihtne ja universaalne. JOKK-skeemide puhul – nii nagu sellise äri tegemine, mis ei ole sanktsioonide all ja kus äri esimeses ringis ei ole vene partnereid – on kõige olulisemaks komponendiks moraalne seisukohavõtt. Ja just selle nõrkus on see, mida Kajale ette heita.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles