Uuring: Kaja Kallas kaotab peaministrikandidaadina toetust (25)

BNS
Copy
Peaminister Kaja Kallas.
Peaminister Kaja Kallas. Foto: Teele Toova

Vaatamata Reformierakonna liidri Kaja Kallase ümber idavedude tõttu puhkenud skandaalile, on ta jätkuvalt populaarseim peaministrikandidaat, samas on tema toetusnäitaja langemas, selgub Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud värskest küsitlusest.

Ühtlasi selgub küsitlusest, et värskelt Keskerakonna esimeheks valitud Mihhail Kõlvart on peaministrikandidaatide seas populaarsuselt neljandal kohal. Lisaks Kaja Kallasele edestavad teda Martin Helme ja Urmas Reinsalu.

Kallast soovib valitsusjuhina näha 21,6 protsenti, Helmet 18, Reinsalut 16,3, Mihhail Kõlvartit 12,8, Lauri Läänemetsa 4,4 ja Lauri Hussarit 2 protsenti vastanutest. Kindlat arvamust ei omanud 25 protsenti küsitletutest.

Võrreldes kaks nädalat tagasi tehtud küsitlusega on Kallase populaarsus 2,1 protsendipunkti madalam. 28.–29. augustini läbi viidud küsitluses eelistas teda peaministrina näha 23,7 protsenti vastajatest.

Praegune peaminister on kõige populaarsem kandidaat lisaks Reformierakonna toetajatele, kus tema toetus on 84 protsenti, ka Eesti 200 toetajate seas, kelle toetus talle on 30,4 protsenti. 

Küsitlusele vastanud naiste seas toetab Kallast peaministrina 21,1 protsenti. Meessoost vastajad toetavad enim Martin Helmet – 23,7 protsendiga. Helme on kõige populaarsem ka EKRE toetajate seas 79,2 protsendiga.

Reinsalu on kõige populaarsem Isamaa toetajate seas 70,4 protsendiga. Kõlvart on kõige populaarsem kandidaat muust rahvusest vastajate seas 47,9 protsendiga ja Keskerakonna toetajate seas 57,9 protsendiga, kuid eestlastest eelistaks teda peaministrina vaid 4,8 protsenti.

Lauri Läänemets on kõige populaarsem sotsiaaldemokraatide toetajate seas 27,2 protsendiga.

Norstati küsitlus viidi läbi 13. septembril veebikeskkonnas 18-aastaste ja vanemate Eesti kodanike seas ning selles osales 1000 vastajat.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles