Peaministri abikaasa äritegevuse uurimiseks uut komisjoni ei moodustata (6)

Postimees
Copy
Kaja Kallas ja Arvo Hallik.
Kaja Kallas ja Arvo Hallik. Foto: Marko Saarm

Riigikogu põhiseaduskomisjon otsustas täna mitte toetada Keskerakonna fraktsiooni algatatud eelnõu, millega loodaks peaministri abikaasa osalusega ettevõtte Venemaa-suunalise äritegevuse asjaolude uurimiseks riigikogu uurimiskomisjon.

Põhiseaduskomisjoni esimehe Hendrik Johannes Terrase (Eesti 200) sõnul leidis komisjoni enamus, et saadikute küsimusi saavad arutada riigikogus juba moodustatud komisjonid, millest osa on seda ka teinud, ning eraldi uurimiskomisjoni ei ole vaja selleks luua.

«Küsimused, mida algatajad soovivad uurimiskomisjonis selgitada, on praeguseks  vastuse saanud. Kindlasti on võimalik vastused saada ka uutele küsimustele, kui need peaksid tekkima. Dubleeriva komisjoni loomine tähendaks riigikogu tööaja ja maksumaksja raha ebamõistlikku kasutamist,» ütles ta.

Põhiseaduskomisjoni liige Helir-Valdor Seeder (Isamaa) ütles, et viimastel nädalatel, kui peaministri abikaasa äride teema on käsitlemist leidnud, on küsimusi vaid juurde tekkinud, samas kui parlamendis on vastuste otsimine erinevate komisjonide vahel killustatud.

«Uurimiskomisjoni loomine võimaldaks vastuse anda kõigile küsimustele korraga. See vastaks ka peaministri huvidele ning oleks parlamendi töö seisukohalt kõige efektiivsem,» märkis ta.

Keskerakonna fraktsioon soovib eelnõuga moodustada kõigi fraktsioonide esindajatest koosneva uurimiskomisjoni, mis selgitaks välja peaministri abikaasa osalusega ettevõtte Venemaa-suunalise äritegevuse asjaolud ning teeks järeldused ja ettepanekud õigusaktide muutmiseks, et vältida tulevikus sarnaseid olukordi. Eelnõu kohaselt peaks uurimiskomisjon esitama oma lõpparuande nii riigikogule kui ka avalikkusele hiljemalt 15. detsembriks.

Põhiseaduskomisjon saatis riigikogu otsuse «Riigikogu uurimiskomisjoni moodustamine peaministri abikaasa osalusega ettevõtte Venemaa-suunalise äritegevuse asjaolude uurimiseks» eelnõu täiskogu ette järgmiseks teisipäevaks ning tegi ettepaneku eelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles