NARVALASTE PÖÖRDUMINE Katri Raigi tagandamine on vastutustundetu, isiklikud solvumised ei tohi kaaluda üles Narva huvisid (1)

Postimees
Copy
Narva linnapea Katri Raik.
Narva linnapea Katri Raik. Foto: Sander Ilvest

Narvas loodud linnapea Katri Raigi toetusrühm pöördus avaliku kirjaga Narva linnavolikogu saadikute ja avalikkuse poole. Nad kutsuvad üles kõiki, kes linnapead ja tema algatusi toetavad, tulema laupäeval, 16. septembril kell 9.30 Narva raekoja platsile. Esmaspäeval loodud Facebooki grupis «Ka-3» on juba üle 130 liikme.

Narva linnapea umbusaldamise algatasid möödunud esmaspäeval linnavolikogus loodud uue fraktsiooni Narva kõik 18 saadikut. Saadikurühma esimees keskerakondlane Aleksei Jevgrafov ütles, et Raigi umbusaldamise põhjuseks on see, et ta eiras linnavolikogu otsust jätta punaarmeelaste auks nimetatud tänavad ümber nimetamata. Hiljem lisas ta, et keskerakondlastest linnavolikogu liikmed ei ole rahul Raigi ja linnavolikogu vahelise koostöö ning linnajuhtimise kvaliteediga. Raik ise usub, et see on vaid ettekääne, mitte tegelik põhjus.

Avaldame pöördumise täismahus. 

Pöördumine Narva linnavolikogu saadikute poole

Narvalased on aastaid ja aastakümneid jälginud, kuidas linna valitseb kamp korrumpeerunud poliitikuid. Narva valimistel oli alati riigi madalaim aktiivsus, hääli osteti kokku, võimust sõltuvaid inimesi sunniti hääletama nii nagu peab, mässides kogu linna haldusressursside võrku.

Kuid enne viimaseid, 2021. aasta valimisi koondas Katri enda ümber tohutu hulga inimesi, keda ühendas ühine eesmärk, need ei olnud ainult «Katri Raigi nimekirja» saadikute kandidaadid, vaid ka tavalised narvakad, kes aitasid meeskonda valimiskampaanias. Tuhandetel valijatel tekkis usk suurte muutuste võimalikkusesse Narvas.

Tulemusena hääletas tulevase linnapea poolt 4512 narvalast – rohkem kui kellegi teise poolt Narva linna valimistel vabariigi uusima ajaloo jooksul. Katri hääled tõid linnavolikokku inimesi, kes toetasid teda ausas ja avatud linnajuhtimises, muutuste elluviimises.

Kuid miski läks viltu. Peaaegu kohe hakkas kõik seestpoolt lagunema. Paljud saadikud unustasid, miks nad võimule tulid. Nad unustasid, kes ja milleks nad valis. Isiklikud huvid ja isiklikud solvumised kaalusid üles Narva huvid.

Raigile umbusalduse avaldamiseks ei ole ühtki mõjuvat põhjust, aga tema tagasiastumine toob linnale ränka kahju. Narvalased valisid Katri, tema on meie linnapea, ja nende seas, kes nüüd võimu enda kätte võtavad, ei näe me temast väärikamat kandidaati linnapea kohale.

Linnavolikogu uuel valitseval enamusel põhimõtteliselt ei ole linnapea kandidaati – millal too ilmub, ei ole selge, ja kes see võiks olla, on veel ebaselgem, mis tähendab, et Raigi kukutamine on selgelt vastutustundetu tegu.

Katril on suur kogemus kohaliku kogukonna ja riigi vahel kontaktide loomisel ning ta on teinud palju selleks, et Narvast saaks täisväärtuslik ja atraktiivne osa Eestist, millele aitab kaasa ülejäänud osa Eestist. Selles aitavad teda suuresti laialdased sidemed Eesti ühiskonna poliitilises, majanduslikus ja kultuurilises koorekihis. Praegusel ajal on Katri selles rollis lihtsalt asendamatu.

Raiki kui Narva võimu esindajat süüdistatakse sageli mitte tema enda tehtud vigades, valearvestustes, võõraste otsustes ja tegudes, mis tekitavad narvalastes rahulolematust, ning tema õlule lükatakse vastutust asjade eest, mis jäävad linnapea ja kohaliku omavalitsuse vastutusalast väljapoole. Poliitilised vastased levitavad ja paisutavad neid alusetuid süüdistusi ja laimu enda huvides. Katriga on seotud palju alusetuid ja ebaõiglaseid müüte.

Kuid meie ei ole pimedad ega kurdid. Me saame aru, et ka linnapea teeb vigu. Ta on ka inimene, mitte masin. Juhtub, et Katri ei pööra piisavalt tähelepanu mahukate projektide elluviimise üksikasjadele, nende kulgemisele, mõnele linnajuhtimise aspektile, jätab midagi kahe silma vahele, mille tõttu kannatavad üksikute kodanike huvid.

Kuid siin peaks rääkima juba sellest, et üks inimene ei saagi kõike jälgida, kõike kontrollida. Linnapea seab oma töös prioriteedid, teeb seda, mis annab maksimaalse positiivse efekti, lahendab suuri ülesandeid, aga linna juhtimist detailide tasemel teostab terve ametnike kogum, mis peaks töötama nagu kellavärk kõikides valdkondades, igas suunas, suuremas ja väiksemas, tegutsedes iga narvalase huvides, Narva huvides. Raik alustas kogu linnavalitsuse süsteemi reformimist ja teda tabas suur vastupanu. See väga oluline ettevõtmine ei pruugi nüüd lõpule viidud saada.

On tehtud vigu. Kuid tuleb osata näha puude taga metsa. Peamine, millega ligi veerand sajandit tagasi Tartust meie linna tulnud Katri narvalasi inspireerib, on tema siiras püüdlus selle poole, et Narva realiseeriks kogu oma potentsiaali mitte ainult kui suuruselt kolmas Eesti linn, vaid ka kui Euroopa Liidu piiril asuv Euroopa linn. Kõige olulisem on tema valitud liikumissuund, millele Katri jääb truuks, tema keskendumine tulevikule, usk edusse ja arengusse kaasaegses, keerulises, mitmekesises maailmas, mis on täis võimalusi, mida ei tohiks kasutamata jätta. Oluline on see, et ta on sellel teel juba palju saavutanud ja teeb praegu palju Narva arengu heaks, paljud projektid on valmimisjärgus.

Meie, aktiivsed narvalased, avaldame Katri Raigile oma toetust ja tuletame veel kord meelde, et just tema poolt hääletas üle nelja ja poole tuhande inimese. Praegu ei käi jutt mitte ainult Raigi usaldamisest, vaid ka austusest nende inimeste valiku vastu, nende maailmavaatelise valiku vastu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles