Jaanus Karilaid lahkub Keskerakonnast ja liitub uue erakonnaga (24)

Copy
Jaanus Karilaid
Jaanus Karilaid Foto: Eero Vabamägi

Keskerakonna veteranpoliitik Jaanus Karilaid teatas täna, et lahkub erakonnast ning et astub Isamaa ridadesse.

Karilaid kirjutas ühismeedias, et on otsustanud liituda erakonnaga Isamaa. «Keskerakonna juhi valimised möödunud pühapäeval olid minu jaoks põhimõtteline valik. Teatasin sellest avalikult juba enne kongressi. Täna kinnitan, et jään oma seisukohale kindlaks.»

Ta sõnas, et Mihhail Kõlvarti varasem tegevus näitab, et ta ei lähtu Eesti parimatest huvidest ning et eesti keele ning laiemalt eestluse kui kultuuri- ja väärtusruumi kindlustamine ei kuulu Kõlvarti eesmärkide hulka.

«Olen sügavalt veendunud, et Vene-Ukraina sõja valguses ei vaja Eesti sellist poliitilist liikumist ning ma ei pea võimalikuks olla selles osaline.»

Karilaid nentis, et paljud Keskerakonna liikmed on täna nõutud ja segaduses. «Raskes olukorras tuleb teha otsus, mis lähtub südametunnistest. Kutsun ka teisi Keskerakonna liikmeid tegema oma valik just siseveendumusest lähtuvalt. Aus on seda teha just nüüd, mitte lükata otsustamist ebamäärasesse tulevikku.»

Isamaaga liitub ta enda sõnul seetõttu, et Eesti vajab tänasele valitsusele positiivset alternatiivi. «Usun, et Isamaa on mõistlik valik neile, kes ei taha näha poliitikat vaid Reformierakonna ja EKRE vastanduva vägikaikaveona. Usun, et saan Isamaa erakonnas anda panuse nii oma valijate eest kui laiemalt Eesti ees seisvate ülesannete lahendamisel.»

Ka Isamaa esimees Urmas Reinsalu kirjutas sotsiaalmeedias, et Karilaiu liitumine erakonnaga on tervitatav ning et ta tegi õige otsuse. «Olen kindel, et tema liitumine tugevdab Isamaa meeskonda nii riigikogus kui Eestis laiemalt. Tean, et see otsus ei sündinud kergelt, kuid Jaanuse otsuses on olemas julgus ja kindlameelsus, mis tänase valitsuse poliitikas puudub,» arvas Reinsalu.

Andis juba varem teada

Septembri alguses ütles Karilaid Kanal 2 saates «Täistund», et ei soovi jätkata Keskerakonnas, kui erakonna erakorralisel kongressil võidaks esimehe koha Mihhail Kõlvart. Hiljem toonitas ta Postimehega rääkides, et teeb kõik endast oleneva, et võidaks vastaskandidaat Tanel Kiik ja tema meeskond.

Eelmisel nädalavahetusel peetud kongressil valitigi parteijuhiks Mihhail Kõlvart. Vahetult pärast tulemuse väljakuulutamist tõdes poliitik Postimehele, et ei kiirusta veel lahkumise otsust tegema. «Laseme kõigepealt lahingutolmul langeda,» ütles Karilaid, kes valiti 415 häälega taas erakonna juhatusse. «Seda enam minu 415 häält on väärtuslikum, et Tallinna linna ükski piirkond, mida Mihhail Kõlvart ka dikteeris, poliitiliselt mind ei toetanud juhatusse. See annab minu häältesaagile veel suurema kaalu,» arvas ta.

Keskerakond kaotab ühe partei käilakujudest

Karilaid astus Keskerakonda 1997. aastal, kui ta oli alles 20-aastane. Ta töötas aastatel 2002–2003 toonase Keskerakonna põllumajandusministri Jaanus Marrandi (alates 2011. aastast SDE) nõunikuna, aastatel 2004–2006 oli erakonna büroo koordinaator, pärast seda aastani 2012 riigikogu keskfraktsiooni nõunik.

2015. aasta aprillis pääses Karilaid esmakordselt riigikokku, kui asus liikmekohast loobunud Kalev Kallo asemele. Sama aasta novembris valiti erakonna kongressil Karilaid partei juhatusse. Erakonda tüürinud Edgar Savisaar valis Karilaiu ka üheks partei aseesimeestest. Samal ametikohal jätkas Karilaid ka Jüri Ratase esimeheks olemise ajal alates 2016. aasta novembrist kuni eelmisel nädalavahetusel toimunud partei kongressini, kus valiti erakonda juhtima Mihhail Kõlvart.

Riigikogu eelmises koosseisus valiti ta keskfraktsiooni esimeheks pärast seda, kui Mailis Reps tagandati, kuna selgus, et ta oli ministrina lasknud kinni maksta oma sünnipäevapeo.

Karilaid on ühtlasi ka erakonna Läänemaa piirkonna esimees. Tänavustel parlamendivalimistel kogus ta Saare-, Lääne- ja Hiiumaa valimisringkonnas kandideerides 2162 häält ning tõi erakonnale piirkonnast ainsa mandaadi. Riigikogus jätkas Karilaid fraktsiooni lihtliikmena, uueks fraktsioonijuhiks valiti Tanel Kiik.

Samuti juhib Karilaid Haapsalu linnavolikogu.

Ratas tänas Karilaidu Keskerakonnas tehtud töö eest

Keskerakonna endine juht Jüri Ratas tänas laupäeval kõige tehtu eest partei endist peasekretäri Jaanus Karilaidi, kes otsustas pärast hiljutist juhivahetust ühineda Isamaaga.

«Kui mina Keskerakond jõudsin, siis sa olid seal juba kohal. Mässasid ja toimetasid aktiivselt. Ega me alguses just suuremad kamraadid polnud, kuid poliitiline tee erakonnas viis meid nii vastakuti kui ka kokku,» meenutab Ratas sotsiaalmeedias. «Eesti Olümpiakomitee (EOK) valimistel sa mulle häält ei andnud, sest arvasid, et mind on erakonnas rohkem vaja. Pikka viha ma ei pidanud.»

«Samas Keski väärtused olid suuresti meil sarnased, soovides siiralt tõsta inimeste kindlustunnet, panustada sporti ja liikumisse ning tirides taas seda rongi Läänemaa suunas. Sina vist rahulduksid Haapsaluga, mina Rohukülaga. Sa ehitasid Keskerakonna Haapsalus üles ja viisid aastateks koalitsiooni. Sinu tegevus koos [Haapsalu] linnapea Urmas Suklesega on harva esinev usaldus kahe poliitilise koosluse vahel,» kirjutas Ratas.

«Jaanus, ma tänan sind koos oldud aja eest Keskerakonnas. Soovin sulle Isamaa erakonnas uusi poliitilisi õnnestumisi. Mine tea, millal jälle saame koostööd poliitikas teha,» seisab Ratase postituses.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles