ANALÜÜS Kaja Kallas tekitas tühja koha pealt tüli Kersti Kaljulaidiga (33)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Maailmavaateliselt on Kaja Kallase (vasakul) kriitika Kersti Kaljulaidi kohta «tüli omade vahel».
Maailmavaateliselt on Kaja Kallase (vasakul) kriitika Kersti Kaljulaidi kohta «tüli omade vahel». Foto: Mihkel Maripuu

Üleeile Vikerraadio saates «Stuudios on peaminister» otsustas peaminister Kaja Kallas (RE) välja võtta püssi ja iseendale jalga tulistada. Vabatahtlikult. Keegi ei sundinud.

Nimelt otsustas Kallas rünnata president Kersti Kaljulaidi. Rünnakut ei algatanud saatejuhid Mirko Ojakivi ega Arp Müller. Teema tekkis Kallase isiklikust initsiatiivist.

Kokkuvõttes kohmakas ja kohati kummaliste vaheküsimustega süüdistus Kaljulaidi suhtes (et temal ei sobi Kallast kritiseerida idavedude skandaali teemal, kui ise istus Venemaalt gaasi vedava Alexela nõukogus) ja ajakirjanduse suhtes, et miks need ründavad Kallast, aga ei küsi teravaid küsimusi Kaljulaidi käest.

Iseenesest, kui Eestisse saabuks «antropoloog Marsilt», täiesti neutraalne ja objektiivne, kes ei tea ühtegi konteksti ja analüüsiks puhtalt lehelt, võib-olla ta järeldakski, et Kallase etteheited on vähemalt osaliselt õigustatud. Et kui Kaljulaid kritiseeris augustis Kallast, siis tegi Kaljulaid seda ise moraalselt küsitavalt positsioonilt. Võimalik, et ka ajakirjandus oleks võinud Kaljulaidilt varem vastuseid nõuda. Kuigi viimase puhul on tõenäoliselt põhjus mitte nii palju ajakirjanduse topeltstandardites, mida Kallas on hakanud meediale ette heitma, vaid selles, et enamik ajakirjanikke kuulis Kaljulaidi seostest Alexelaga alles siis, kui ta teatas Alexela nõukogust tagasi astumisest.

Kommentaarid (33)
Copy
Tagasi üles