FOTOD Parlamendi tupikseisu lahendamist arutatakse opositsioonita (11)

Postimees
Copy

Riigikogu esimehe Lauri Hussari (Eesti 200) kutsel kogunes neljapäeval Lauluväljaku klaassaalis ekspertkogu, et analüüsida parlamendis tekkinud vastasseisu ning leida lahendusi töövõime taastamiseks. Opositsioon arutelu pidama ei tulnud.

«Eelmisel nädalal kohtusid parlamendierakondade esimehed, et leida üheskoos lahendus riigikogu töövõime taastamiseks. Paraku ei andnud see arutelu soovitud tulemust, mistõttu olen kutsunud kokku ekspertkogu, kuhu kuuluvad politoloogid, riigiõiguse asjatundjad ja tunnustatud valdkonnaeksperdid, kes tekkinud olukorda analüüsiksid ning pakuksid omapoolse nägemuse, kuidas tupikseisust välja tulla,» ütles Lauri Hussar.

«Ma usun, et värske pilk väljastpoolt võiks anda meile õige suuna kätte, et taastada väärikas parlamentaarne kultuur, kus enamusel oleks võimalus oma poliitikat ellu viia ja vähemusel oleks õigus olla ära kuulatud.»

Ekspertkogu koosneb tunnustatud valdkonna ekspertidest ja ettekannetega esinevad president Kersti Kaljulaid, endine riigikogu esimees Eiki Nestor, endine õiguskantsler Allar Jõks, endine riigikohtu esimees Märt Rask, endine riigikogu kantselei asedirektor Aaro Mõttus, teadlane ja ühiskonnategelane Liia Hänni, endine Euroopa Inimõiguste Kohtu kohtunik Rait Maruste ja endine Euroopa Kohtu kohtunik Uno Lõhmus.

Opositsioon vaimustuses ei ole

Isamaa teatas neljapäeva hommikul, et nemad Hussari korraldatud «salakoosolekul» ei osale, sest fraktsiooni esimehe Helir-Valdor Seederi sõnul ei ole üritusega seonduv suhtlus olnud läbipaistev. Ka ei usu ta, et kavandatava koosoleku eesmärk on parandada poliitilist kultuuri. 

Tema hinnangul on üritusega seotud salastatus vastuolus avatud demokraatia põhimõtetega. «Vaatamata minu viimastel nädalatel korduvalt suuliselt esitatud palvele avalikustada üritusele kutsutud isikud ei ole te pidanud vajalikuks seda teha. Ka viimasel vanemate kogu koosolekul keeldusite kutsutud isikute ringi avalikustamast,» kirjutas Seeder Hussarile.

Ka EKRE esimees Martin Helme on sõnanud, et tema üritusest osa ei võta ja et klaassaalis toimuv on puhas PR-tegevus. «Ma ei tea, miks nad kutsuvad kokku mingisuguse järjekordse jutukoja. Mina sinna ei lähe, sest mul ei ole mitte midagi kuulata endiselt reformierakondlaselt Märt Raskilt ja mul ei ole mitte midagi kuulata endiselt sotsist spiikerilt Nestorilt. Ma ei tea, mida nad seal rääkima hakkavad, nii et rääkigu omavahel.»

Teisi EKRE liikmeid aga samuti saalis näha ei ole ning arutelule ei tulnud ka Keskerakonna poliitikud. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles