Kriisid ajasid ELi eelarve lõhki, suurt lisapanust oodatakse ka Eestilt (3)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Euroopa Liidu kuueaastasest eelarvest on kolme aastaga ära kulutatud juba kolmveerand. See sunnib liikmesriike juurde panustama.
Euroopa Liidu kuueaastasest eelarvest on kolme aastaga ära kulutatud juba kolmveerand. See sunnib liikmesriike juurde panustama. Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Liidu (EL) kuueaastane eelarve on erinevate kriiside tõttu peatselt lõhki ning Eestilt oodatakse ligi 160 miljonit eurot lisaraha.

Pikemas plaanis võib Eestist saada netomaksja: kui seni on Eesti saanud EList rohkem raha kui ise sinna maksis, siis ühel hetkel hakkab Eesti peale maksma.

Kui aastateks 2021–2027 oli ELi kulutusteks määratud summa 1210 miljardit, siis nüüdseks, kui kuueaastane eelarveperiood on poole peal, on sellest kasutatud juba kolmveerand. Juurpõhjuseks on ikka Ukraina sõda: ELi rahavarusid on kasutatud Ukraina humanitaarabiks, põgenike vastuvõtu toetuseks, uuteks ühisteks kaitsehangeteks, laskemoonatootmise suurendamiseks. Raha on kulunud ka looduskatastroofide mõju leevendamiseks, nagu metsapõlengud, üleujutused ja Türgi-Süüria maavärin.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles