Kallas tänas president Macroni Prantsusmaa sõjalise kohaloleku eest

BNS
Copy
Kaja Kallas ja Emmanuel Macron
Kaja Kallas ja Emmanuel Macron Foto: Jürgen Randma

Peaminister Kaja Kallas (RE) tänas kolmapäeval Pariisis Prantsusmaa president Emmanuel Macroniga kohtudes Macroni Prantsusmaa sõjalise kohaolu eest Läänemere piirkonnas.

«Prantsusmaa on Eesti tugev liitlane. Prantsuse kaitseväelased Eestis aitavad tagada meie julgeolekut,» ütles Kallas. Samuti tunnustas peaminister Prantsusmaa presidendi olulist rolli Ukraina toetamisel. «Prantsusmaa mõistab selgelt, millist ohtu kujutab Venemaa Euroopale ja kogu vabale maailmale. Prantsusmaa on teinud Ukraina aitamiseks väga palju ja peame kõik ühiselt neid pingutusi jätkama,» lisas Kallas.

Peaminister Kallase sõnul räägiti kohtumisel ka Hamasi rünnakutest Iisraeli vastu. «Hamas viib ellu halastamatut terrorit ega näita mingit austust inimelude, sealhulgas palestiinlaste elude vastu. Iisraelil on täielik õigus end kaitsta. See enesekaitse peab toimuma viisil, mis säästaks süütute inimeste elusid ja järgiks rahvusvahelise õiguse norme,» ütles Kallas.

Peaminister tõdes, et radikaliseerumine, mis tahes kujul, on oht meile kõigile. Iisraellaste, palestiinlaste, Lähis-Ida ja maailma huvides on lõpetada vägivald ning pinged. «Kriisi õhutamine Lähis-Idas toob kasu jõududele, kes on huvitatud meie tähelepanu hajutamisest ja meie ühtsuse killustamisest. See on kasulik neile, kes tahavad vaba maailma tähelepanu Ukraina toetamiselt kõrvale juhtida. Seda olulisem on meil oma ühist rinnet ja laialdast toetust Ukrainale hoida,» ütles Kallas.

Eesti peaminister rõhutas, et Venemaa peab Ukrainas kurnamissõda ja keerulised ajad jätkuvad. «Püsiv rahu Euroopas on võimalik ainult siis, kui agressor on lõplikult tagasi löödud, Venemaa kuriteod on saanud karistuse ja oleme kaotanud hallid alad Euroopa julgeolekus. Ukraina koht on Euroopa Liidus ja pärast sõja lõppu NATO-s,» sõnas Kallas.

Peaminister Kallas on Pariisis rohetehnoloogiale keskenduva äridelegatsiooniga. «Visiidi oluline tulemus on keskkonnahoidlike tehnoloogiate vallas Eesti ja Prantsusmaa vahelise ühiste kavatsuste deklaratsioon sõlmimine. Selle eesmärk on anda Eesti ja Prantsusmaa ettevõtetele indu koostöövõimaluste tihendamiseks,» rõhutas Kallas. «Eesti ja Prantsusmaa mõtlevad väga sarnaselt selles osas, et Euroopa peab tugevdama oma energiasõltumatust ning meil on vaja minna üle puhtale energiale ja vähese süsinikusisaldusega kütustele,» ütles Kallas.

Peaminister osales kolmapäeval ka Eesti Pariisi saatkonnas toimunud äriseminaril, mis keskendus energeetika ja rohetehnoloogia valdkonnale. Seminar korraldati koostöös Prantsuse ettevõtete katuseorganisatsiooniga MEDEF. Eesti ettevõtetest olid kohal Elcogen, Fusebox, Skeleton Technologies, StarGate Hydrogen, Sunly ja UpCatalyst. Ühiste kavatsuste deklaratsiooni keskkonnahoidlike tehnoloogiate vallas allkirjastasid Eesti poolt majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo ja Prantsusmaa poolt väliskaubanduse, atraktiivsuse ja prantslaste eest välismaal vastutav minister Olivier Becht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles