Tsahkna külastas USAs Eesti jaoks HIMARSe tootvat tehast

BNS
Copy
Tsahkna HIMARSi tehases.
Tsahkna HIMARSi tehases. Foto: Välisministeerium

Välisminister Margus Tsahkna (Eesti 200) külastas sel nädalal Ameerika Ühendriikides Arkansase osariigis Camdenis relvatootja Lockheed Martini tehast, kus toodetakse mitmikraketisüsteeme HIMARS ka Eestile.

«Rõõm oli oma silmaga näha uuenduslikke tehnoloogiaid, millest ka Eesti riigikaitse kasu lõikab,» sõnas Tsahkna Lockheed Martini tehase külastuse käigus. «Arkansas läheb ajalukku osariigina, mis annab tohutu panuse Eesti julgeolekusse.» 

Mullu Riigi Kaitseinvesteeringute Keskuse (RKIK) ja Lockheed Martini vahel sõlmitud hankeleping näeb ette mitmikraketisüsteemide HIMARS soetamise Eestile. Tehing saab teoks USA kaitsealase abi toel ja lepingu kogumaksumus on üle 200 miljoni euro.

«HIMARSi kaudtulesüsteemi hange täidab olulise puudujäägi Eesti sõjalises võimekuses,» sõnas Tsahkna. «Veelgi enam, selle hankega astuvad Eesti ja Ameerika Ühendriigid olulise sammu transatlantilise julgeoleku tugevdamise suunas.»

Arkansase osariigi visiidi käigus kohtus Tsahkna ka osariigi kaubandusministri Hugh McDonaldi, osariigi kuberneri kabinetiülema Gretchen Congeri ja osariigi kongressi liikmetega. Kohtumiste käigus kõneldi innovatsioonist kaitsetööstuses, Ukraina toetamisest ja Venemaa külmutatud varade kasutuselevõtmisest Ukraina ülesehitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles