100 NÄGU Arvo Hallik: Totu Kuul pani kaardimaja värisema (1)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Arvo Hallik ja Kaja Kallas väljas õhtustamas.
Arvo Hallik ja Kaja Kallas väljas õhtustamas. Foto: Konstantin Sednev

Peaminister Kaja Kallase tõmbas tema karjääri raskeimasse skandaali abikaasa Arvo Halliku äritegevus.

On eluliselt usutav, et abikaasad ei räägi üksteisele oma tööst viimsete detailideni. Samuti on täitsa mõistetav, kui vahel unustad mõnest olulisest aspektist abikaasat teavitada lihtsalt süütust hajameelsusest. Arvo Halliku naiivsus ja teadmatus ületasid aga piirid nii kõrge kaarega, et nüüd peab ta teenitult tagajärgedega elama.

Kui Koit Toome ütles, et pole automaksu teemaga kursis ja ei oska seisukohta võtta, ei tekitanud see sotsiaalmeedias küll parastamist, kuid muhedat lõõpimist. Õndsas teadmatuses, kaugel kantseliitlikust ja kuivast poliitilisest maailmast elamise tunnistamine võibki omamoodi armas olla. Aga kui pisut vangerdada konteksti ja peaosalisi, võib tulem olla absurdne ja traagiline.

Arvo Hallik äkki tõesti ei taibanud, et kui Ukraina-vastase hävitava sõja järel sai hoo sisse ülemaailmne surve Venemaal äritegevuse lõpetamiseks ja selle kampaania esindusnägusid oli tema enda abikaasa, peaminister Kaja Kallas, siis selle kampaania käigus võiks ka enda tegevused üle vaadata. Või isegi kui tõesti kõik tundus ka moraalselt korrektne, siis kuidas selgitada taipamatust pooleteise aasta jooksul kasvõi mokaotsast poetada peaministrist abikaasale üks lihtne olukorrast informeeriv lause – näiteks: «Rekkad sõidavad endiselt Venemaale, tundlik teema küll, aga ei maksa muretseda, sest me aitame sealt eestlastel oma äridega lahkuda.»?

See ei ole enam elamine õndsas teadmatuses, vaid piinlikus naiivsuses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles