100 NÄGU Edward Reynolds: kibe käsi kosmilises noolemängus

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
Edward Reynolds
Edward Reynolds Foto: Ed Whitman

Astronoomide hinnangul lendab meie planeedi läheduses kümneid tuhandeid asteroide, mis võivad Maad tabades elu siin hävitada. Teadlane Edward Reynolds tegi avastuse meie kõigi elu turvalisemaks muutmiseks.

Vaadake vaid Kuud – kraater kraatri kõrval. Tõsi, Kuu pinnale jätab jälje ka väiksem kosmiline tükk, mis Maa atmosfääris ära põleks. Sellele vaatamata tiirutavad me ümbruses ka parajad kamakad, mis elugi Maalt pühkida võiksid. See poleks me koduplaneedi ajaloos esimene kord. 2023. aasta sügisel toodi Maale ports kosmilist materjali asteroidilt Bennu, mis 300 aasta vältel võib Maad tabada.

Didymos on aga kauge väikeplaneet, mille ümber tiirleb selle kaaslane Dimorphos. Neist kumbki Maale ohtu ei kujuta. Edward Reynolds oli NASA projektijuht, mille käigus 2021. aasta novembrikuus lennutati 170 m läbimõõduga Dimorphosega lauppõrkesse kosmoselaev. Noolemängunimelise DARTi projekti nimi ongi tuletatud lühend inglisekeelsest «topeltasteroidi ümbersuunamiskatsest».
Väikeautosuurune kosmiline nool põrutas 26. septembril 2023 vastukursil Dimorphosesse. Maast ohutul kaugusel toimunud taevane tulevärk vähendas Dimorphose varem pea 12-tunnilist tiirlemisperioodi 33 minuti võrra. Nüüd on ka inimkonnal rohkem lootust Bennu-laadsete külalistega toimetulekuks: selleks peab meil olema aga vajalik energiahulk varuks ja tahe tagataskus. Tõsise ohu puhul ühest noolest ei piisa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles