VIDEO Kaja Kallas: see on väga kummaline jutt, et mind on hakatud vältima (9)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Riigikogu infotunnis osalesid kolmapäeval peaminister Kaja Kallas (RE), rahandusminister Mart Võrklaev (RE) ja terviseminister Riina Sikkut (SDE).

Peaminister Kaja Kallas rääkis riigikogu saadikutele, et Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi peab eelkõige käima nendes riikides, kelle poliitilise toega on vaja veel tegelda. «Küll on suhtlust olnud Ukraina peaministriga, et tema visiiti siia korraldada, kuid see on praegu olnud keeruline,» rääkis Kallas ja lisas, et otsitakse Ukraina peaministriga ühist aega. 

«Tõepoolest ma usun, et kui sõda on läbi, küll siis Ukraina president tuleb Eesti rahvast tänama! Praegu on tema mure selles, et saaks sõja lõpetatud ja Venemaale piisavalt survet esitada,» rääkis Kallas. 

Eesti Konservatiise Rahvaerakonna saadik Evelin Poolamets luges peaministrile ette eelmise nädala Postimehe juhtkirja

«See on küll väga kummaline jutt, et mind on hakatud vältima. Vaadake pilte nendelt kohtumistelt – ma olen ümbritsetud maailma liidritest, kes kõik tahavad minuga juttu vesta. Ma ei tea, miks Postimees tahab seda asja nõnda esitada, justkui meil oleks väga halvasti,» rääkis Kallas. «Euroopa Liidus me kohtume peaministritega iga paari kuu tagant. Homme ja ülehomme toimub ülemkogu, kus kõik peaministrid on jälle koos, kus räägime nii laua taga kui ka üks ühele,» selgitas Kallas. 

«Tegelikult üks asi, mida ma näen, et teised riigid kadestavad: meil on oma Euroopa meeskond: meil on oma suhtlus, omad whatsapp'i naljad,» rääkis peaminister. «Mingit põhjust mureks ei ole. Ma tean, miks teie tahate seda pilti maalida, kuid miks (seda käsitleb) mitte-faktidele tuginedes Eesti ajakirjandus,» lausus Kallas. 

Mitte kordagi ei ole välismaal kohtumistel peaministri sõnul temalt küsitud idavedude skandaali kohta.

Balticconnector ja kaablid

Isamaa fraktsiooni liige Andres Metsoja küsis Balticconnectori juhtumi kommunikatsiooni kohta, miks valitsus ei pöördunud kohe rahva poole. «See tundub olevat selline üldine joon, et valitsust kritiseerida igalt poolt. Esiteks on see väga suure tähelepanu all oleva juhtum ja igal sõnal on väga suur kaal. Kui me saime sellest teada, olles pidevas suhtluses Rootsi ja Soome kolleegidega, et kuidas uurida,» rääkis Kallas. 

«Me oleme võtnud selle lähenemise, et kuni ei ole teada paljud asjaolud, siis ei ole ka väga midagi kommunikeerida. Jah, me andsime esimesena teada, et kaabel on kahjustunud ja on erasektorile kuuluv kaabel, sellest said meie liitlased meie käest teada. Toru kohta saime kõik korraga teada. Tol hetkel suhtlesine Soome peaministriga ja ei teinud veel avalikuks, sest ei teadnud, millest see tekkis,» kirjeldas Kallas. 

«Praegu on teada, et see on inimtekkeline ja algatatud on kriminaaluurimine. Omavahel on meil olnud debatte. Minu arvates võiks rohkem asju avalikustada. Aga murekoht on selles, et kui näidatakse kiiresti näpuga kellegi peale, on sellel selged tagajärjed. Kuni me kindlalt ei tea, siis me ei saa ka uurimisversioone avalikustada,» selgitas Kallas. 

Metsoja küsis, miks me saime Rootsi ja Soome meediast sellest teada ning kuidas meil strateegilise kommunikatsiooniga siis lõpuks on. «Minu osundus ka sellele, kas täna käib debatt, kuidas saame tulevikus oma taristut paremini kaitsta,» küsis lisaks Metsoja. 

«Te juba kindlas kõneviisis väidate, et selle kahjustuse tegi Hiina laev. Me ei saa öelda välja asju, mida me kindlalt ei tea. Tekivad spekulatsioonid ja meil peab olema absoluutne kindlus! Üks pool on kriminaaluurimine ja seal selgitatakse, mis on juhtunud, kes kahju tekitas ja kes selle eest vastutab. Teine pool on diplomaatiline,» vastas Kallas Metsojale. «Meil ei ole tööriistu laeva peatada või neid laevu eraldi uurida,» lisas ta. 

«Kui meil on kaablite kohta rohkem teadmisi, siis saame teha pressikonverentsi. Ma ei jookseks sündmustest ette,» rääkis Kallas. 

Automaks ja ühistransport

Peaministri sõnul tegeleb kogu ühistranspordi kriitikaga regionaalminister Madis Kallas (SDE). Ta märkis, et on plaan rajada kiirteedele peatused. «Mäo ristmik – ja buss sõidab sealt mööda, tegelikult võiks sealt inimesed peale võtta. Samamoodi ka Imaveres. Sellega tegeleb regionaalministeerium,» rääkis Kallas. 

Isamaa fraktsiooni esimees Helir-Valdor Seeder ütles peaministrile, et kui valitsusliit on otsustanud lõpetada tasuta ühistranspordi, aga bussifirmade raske majandusolukorra tõttu ei ole neil võimalik tihendada graafikuid. 

«Kõik see segadus on tulnud kaasa tasuta ühistranspordiga, milles, ma loodan, tunnete ka teie vastutust. Tasuta ühistransport ei lahendanud mitte kellegi probleemi. Kõige sellega tuleb nüüd tegelda. Liikuvusreform tuleb varem, kui jõustub automaks,» rõhutas Kallas Seedrile. «Automaksu arutelud alles käivad ja selle kehtestamine on plaanis 2025. aastaks, kui ühistransport on palju parem,» lausus peaminister. 

Peaminister vastab küsimustele, mis käsitlevad läänelikku poliitkultuuri, Eesti riigi mainet ja välispoliitikat, liikuvusreformi ja tegelikkust, rahvusvahelisi suhteid, kommunikatsiooni, lennufirma Nordica olukorda, Kopli päästekomandot ja Eesti majandust. Rahandusminister vastab küsimustele maksupoliitika, keskkonnatasude ja kindlustusseltside tegevusetuse kohta.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles