100 NÄGU Madis Toomsalu: tõi pankade kastanid tulest välja (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
LHV Grupi juht Madis Toomsalu.
LHV Grupi juht Madis Toomsalu. Foto: Priit Simson / Delfi Meedia / SCANPIX

LHV Grupi juht Madis Toomsalu paistis silma nii suure kasumi, rahvavõlakirjade kui välispanga käivitamisega, kuid ta pani kokku ka pankade lahenduse valitsuse toetuseks.

Madis Toomsalu LHV juhtimine pole pelgalt igav töö numbrite ja inimestega. Lisaks LHV pangale Eestis on käivitatud pank Suurbritannias, on varahaldus ja kindlustusselts. Kogu seda tervikut juhibki Toomsalu.

Pika vinnaga käima saadud Briti pangast loodetakse palju ja sealt tuleb juba väike kasum.

LHV kasum on tänavu kasvanud nii kõvasti, et oldi sunnitud tõstma prognoose. Varem oli kavas, et tänavune on aeglase kasvu aasta, sest Ühendkuningriigi äri käimasaamine surub veidi hinge kinni. Kasuminumbrid aga rääkisid muust. Toomsalu seadis eesmärgiks, et kõik ärid peavad jõudma kasumisse. Sellega sai hakkama isegi kindlustus.

Kui vaadata LHV aktsiat, siis kasumikasvu eriti pole, pigem on igav külgsuunas liikumine. Seda ei saa aga öelda LHV 10-aastaste võlakirjade kohta, mille pakkumine märgiti 16,3-kordselt üle. 16 255 investorit said võlakirjade omanikuks. Pole liialdus öelda, et kui räägitakse rahvaaktsiatest, on sedapuhku tegemist rahvavõlakirjaga.

Pankade ärimahtude kasvust, kuid eriti euribori tõusust tingitud kasumite pärmitaigna kerkimine ei jäänud ka poliitikute tähelepanuta. Viimased ei olnud suutnud oma varasema tegevuse tulemusena kreenis riigieelarve tasakaalu saamiseks kulusid kärpida ja seetõttu lajatasid kõikvõimalike maksuideedega. Kui esialgu ajas vaid üks erakond jonni, et pankade liigkasumitele tuleb täiendav maks kehtestada, siis ootamatult hakkas ka teine erakond seda toetama. Vaid Reformierakond oli selle vastu. Nii ilmus ühel reedeõhtul pangamaksu plaan nagu kole unenägu pankurite ette.

Madis Toomsalul läks nädalavahetus oma pangas, panga omanike ja teiste pangajuhtidega läbirääkimistele. Umbes 50 telefonikõne tulemusel oli nädala algul koos viie suure panga pakkumine, kus makstakse osa liigsest omakapitalist välja dividendidena, mille tõttu saab riik dividendidelt tulumaksu. Nagu mitmed pangajuhid märkisid, oli see Madis Toomsalu initsieeritud lahendus konkreetne pakkumine valitsusele, millega viimane nõustus. Pankurite sõnul oli see parim võimalus halvima ärahoidmiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles