100 NÄGU Urmas Reinsalu: respublikaanlus on elavam kui kunagi varem (1)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Urmas Reinsalu automaksuvastasel meeleavaldusel riigikogu ees Tallinnas.
Urmas Reinsalu automaksuvastasel meeleavaldusel riigikogu ees Tallinnas. Foto: Sander Ilvest

Res Publica kadus erakonnana küll juba 17 aastat tagasi, kuid selle vaim elab Urmas Reinsalu Isamaas edasi.

Kui küsida Kaja Kallaselt miskit Urmas Reinsalu kohta, võib võtta kergemat sorti mürki, et vähemalt mingis vormis ütleb Kallas Reinsalu kohta «osav poliitik». Isamaas endas usutakse, et Reinsalu on Eesti parim poliittehnoloog.

Kool, mille neljakordne minister läbi on teinud, ongi muljet avaldav: 1990ndatel president Lennart Meri kantselei ülemana, hiljem Res Publica ülesehitamisel muu hulgas koos Eesti politoloogia grand old man'i Rein Taagepera ning hilisemate tuntud suhtekorraldajatega.

Riigikogu valimiste järel oli temagi löödud ja märke sellest, et ta võiks uuesti Isamaa esimeheks pürgida, erakonnakaaslased ei näinud. Esimeheks ta siiski kandideeris ja sai. Tulemus: oktoobri lõpuks on erakond tõusnud toetusreitingutes pretsedenditult kõrgele, edestades napilt juba isegi Reformierakonda.

Lastetoetuste kõrval on Reinsalu Isamaa rõhu pannud varem tagaplaanil olnud majandusele. Tõelise jackpot'ina tuli aga automaksu mõju tähtsuse tajumine. Ta tundis ära, et inimeste närvidega mängib rohkem just automaks, mitte käibe- või tulumaksu tõus.

Ja üle ei saa ka tema isikust. Reinsalu on isikuna populaarsem kui erakond ise. Kinnistus see tema välisministriajal – kui keset Kiievit auto põlema läheb, siis tahes tahtmata süübib see mällu. Ja eks ta ole ka muidu muhe, avatud keele ja mõtlemisega kuju.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles