100 NÄGU Johanna-Maria Lehtme: aasta alguse rahvuslik ikoon kaotas kõik (12)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Johanna-Maria Lehtme
Johanna-Maria Lehtme Foto: Tairo Lutter

Riigikogu valimiste 5260 häält, aasta eurooplase ja Postimehe aasta inimese tiitlid, välisministeeriumi III klassi teeneterist ja Valgetähe IV klassi teenetemärk – kõik need tulemused tõi Johanna-Maria Lehtmele tema tegevus MTÜ Slava Ukraini juhina, ja tema tegevus MTÜ juhina lasi ka kõigile neile saavutustele vee peale.

Lehtme ei ole MTÜ Slava Ukraini skandaali asjus saanud seni veel isegi mitte kahtlustust kelmuses või omastamises. Ajakirjandus, kes küll süübis kaelani MTÜ tegevusse annetajate raha kasutamisel, ei oma lõpuni ülevaadet, kas ja kuidas Lehtme annetustest isiklikku kasu teenis.

Selle kõige kõrval võib küsida, kui proportsionaalne on tulem, et kogu Slava-tegevus hävitas Lehtme maine, riigikogu-karjääri ja tõenäonäoliselt loendamatul hulgal inimsuhteid.

Aga midagi ei ole teha. Lehtme võis juhtumis olla teadlik kaasosaline või hoopis suure kelmuseskeemi peaarhitekt või ka Lvivi abilinnapea Hennadi Vaskivi süütu ohver – lõpuni ei saa välistada sedagi, sest me ei tea veel kõiki asjaolusid. Kuid isegi sellisel juhul tuleb mõista, et kui sul on Ukraina näitel emotsionaalselt ülilaetud annetuskampaania, miljonitesse ulatuv käive, peenelt üles ehitatud isiklik kuvand ja sa toimetad korruptsiooniga püstihädas riigis, siis hoolsusmeetmete «äraunustamine» ning hämara taustaga ukrainlasega mehkeldamine võibki ainult katastroofiga lõppeda.

Ja kui Lehtme endine ülemus Annika Arras soovitab tema olemuse mõistmiseks vaadata sarja «Inventing Anna», mis on inspireeritud kurikuulsast sarikelmist Anna Sorokinist, siis ei saa imestada, kui kogu see komplekt ongi avalikkuse jaoks moraalse hinnangu kujundamiseks piisav.

Kui Lehtme hing olnuks puhas, siis tõenäoliselt pingutanuks ta selle moraalse hinnangu ümberlükkamise nimel. Seda pingutust aga kevadel näha ei olnud. Pigem kippus ta põgenema.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles