100 NÄGU Giorgia Meloni: inimlik ja kompromissivalmis äärmuslane (4)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Itaalia peaminister Giorgia Meloni.
Itaalia peaminister Giorgia Meloni. Foto: Francesco Fotia / AGF / SIPA / Scanpix

Itaalia peaminister Giorgia Meloni jätab endast mulje kui koostööaltist parempoolsest, kuid tegelikkuses pole äärmuslasest saanud mitte tingimata tsentristi, vaid ta on lihtsalt tõestanud end osava poliitikuna.

Kui Meloni teatas, et jätab maha oma seksistliku mölakana käitunud elukaaslase ning otsustas muljuda saanud südame ravimiseks mitte osaleda mõni päev hiljem võimupartei Itaalia Vennad kongressil, tundsid talle heatahtlikult kaasa ilmselt needki, kes ei toeta parempopulistide poliitikat. Lõpeks on ühisosa võimalik leida kõigiga.

Sama põhimõte kehtib ka suhtumisel Melonisse väljaspool Itaaliat. Enne kui tema valitsus mullu sügisel ametisse sai, oli ELis õhus ärevus, kas Melonist saab ehk järjekordne tülitekitaja.

Ometi on Meloni näidanud end põhimõttekindla Ukraina toetajana ja suutnud ehitada sildu. Ta on saavutanud selle, et isekeskis asju arutama harjunud Saksamaa ja Prantsusmaa võtavad üha sagedamini kampa Itaalia ning Meloni ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen näivad vahel kui vandeseltslased. Ning just Meloni on utsitanud ELi nii kaugele, et lõpuks on lootust rändereformiks.

Teisalt pole Meloni poliitika kodus muutunud sugugi vähem käredaks – Itaalia Vennad vaenavad migrante abistavaid ühendusi, kärbivad LGBT-perede õigusi ja tugevdavad kontrolli avalik-õigusliku ringhäälingu üle, samas kui valitsuse kriitikud on laimusüüdistustega tiritud kohtu ette.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles