100 NÄGU Martin Helme: raputab riigikogu (10)

Tarvo Madsen
, ajakirjanik
Copy
Martin Helme
Martin Helme Foto: Tairo Lutter

Õigemini ei raputa Martin Helme ainult riigikogu, vaid tema juhitav erakond raputab tihtipeale kogu ühiskonda. Alati ka ainult ei raputa, vaid peksab labakäega. Näiteks riigikogu suures saalis lauda.

Kui on mingisugunegi poliitiline tava või moraalne piir, millest teised üle ei taha astuda, teeb Helme seda heameelega. Kui teised opositsioonierakonnad räägivad, et lõpetavad riigikogu töö tõkestamise, siis Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) sihib jätkuvalt erakorralisi valimisi. Helme poliitiline sisu ongi kõikvõimalike piiride ületamine ja tema valija ootabki seda.

Paljud on poliitkorrektsusest ja poliitikute üleolevusest väsinud.
See aga tekitab EKRE-le suure probleemi, millest loodeti lahti saada siis, kui Mart Helme erakonna juhtimise pojale üle andis. Loodeti, et Martin suudab tuua EKREt valima ka need inimesed, kes muidu seda ekstreemsuse tõttu ei teeks. Nagu näitab viimaste valimiste tulemus ja EKRE suur pettumus, on kuskil ikkagi puusse pandud, sest liberaalsete erakondade toetus oli väga kõrge.

Helme ülesanne on mõnes mõttes lihtne, sest praegu on tema jaoks ideaalne aeg. Maksutõusud, rasked ajad ja koalitsioonipoliitikute suutmatus oma asju selgelt väljendada annab opositsioonipoliitikule ideaalse platvormi. Küll aga peab Helme leidma tasakaalu, et ta ei peletaks lõpuks liigse ekstreemsusega minema ka neid valijaid, kes tal on.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles