100 NÄGU Volodõmõr Zelenskõi: ühendab riiki ja väge

Carlos Kleimann
, toimetaja
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi külastamas oktoobris üksuseid Kupjanski-Lõmani rindelõigul.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi külastamas oktoobris üksuseid Kupjanski-Lõmani rindelõigul. Foto: Ukraina Presidendi Pressiteenistus / SIPA / Scanpix

Venemaa planeeritud kolmepäevane «sõjaline erioperatsioon» Ukrainas on peagi kestnud juba kaks aastat. Vastupidi Kremli ootustele pole ukrainlaste võitlusvaimu suudetud siiani murda ning kindla käega presidendi Volodõmõr Zelenskõi eestvedamisel seisavad ukrainlased kui üks mees oma vabaduse kaitsel.

Kõigest 45-aastase Zelenskõi otsekohesed ja ilustamata väljaütlemised süstivad Ukraina elanikesse lootust ja ühtsust. Oktoobris Postimehega vestelnud maineka Ukraina ajaloolase Jaroslav Hrõtsaki sõnul pole sõja kaotustest ja julmusest hoolimata olnud ukrainlaste vahel kunagi varem nii palju solidaarsust ja empaatiat kui praegu.

Lisaks oma rahvale peab Zelenskõi järjest enam tegelema sõjaväsimusega Läänes, et tagada jätkuv sõjaline ja humanitaarabi Ukrainale. Kui möödunud aastal külastas lõviosa Lääne-liidridest ise Kiievit, siis tänavu on Zelenskõi teinud ise paarkümmend välisvisiiti, väisates muu hulgas NATO tippkohtumist Vilniuses ja ÜRO Peaassambleed New Yorgis.

Ajal, mil Ungari ja Slovakkia teevad järjest julgemaid vihjeid, et Ukraina tuleb sõjalise toetamise asemel rahule sundida, ning suur osa Lääne tähelepanust kaldub Lähis-Itta, on Zelenskõi sõnum püsinud endiselt vankumatu – Ukraina sõlmib Venemaaga rahu vaid endale sobivatel tingimustel ja Moskva võetakse sõjakuritegude eest vastutusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles