100 NÄGU Pille Kaisel: Metsküla geriljakooli direktor (1)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Metsküla algkooli direktor Pille Kaisel.
Metsküla algkooli direktor Pille Kaisel. Foto: Tairo Lutter

Metsküla algkooli direktor Pille Kaisel juhib praegu haridusasutust, mida üks seal õppiv poiss nimetas 1. septembri aktusel nähtamatuks.

Lääneranna volikogu otsustas juba selle aasta märtsis, et kool sulgeb uksed sel suvel. Augusti viimasel päeval said kõik töötajad koondamisteate. Koolis oli kaks põhikohaga õpetajat, üks neist siis ka koolijuhi ametis, kokatädi ja veel hulk õpetajaid, kes mõnda tundi andsid.

Pille Kaisel ei andnud alla. 1. septembril said kolm esimese klassi last aabitsad ja õppetöö käib 111 aastat vanas majas tänase päevani (artikkel on kirjutatud oktoobri lõpus).

Pille Kaisel juhib kooli, mida formaalselt pole olemas. Rangelt võttes ei tohiks faktitäpne ajakirjandus teda direktoriks nimetada. Samas pole haridusminister Kristina Kallas protestiks vallavõimude tegevuse vastu koolitusluba tühistanud.

Tegelikult on Metsküla kool 21 õpilase, õpetajate ja kokatädiga vägagi olemas. Pille Kaiselist on saanud kogukonna liider. Kui otsida suuri sõnu, siis Metskülas käib praegu Eesti kõigi aegade kõige suurem kodanikuallumatuse aktsioon. Lapsevanemad, kes peavad Lääneranna volikogu enamuse otsust kool sulgeda, rumalaks ja kahjulikuks, lihtsalt ei anna alla. Nad toovad oma lapsed igal hommikul Metsküla kooli ja Pille Kaisel koos oma kolleegidega õpetab.

Õpilased ja nende pered kogunesid tarkusepäeval Metsküla koolis, hoolimata sellest, et Lääneranna vallavolikogu selle sulgeda otsustas.
Õpilased ja nende pered kogunesid tarkusepäeval Metsküla koolis, hoolimata sellest, et Lääneranna vallavolikogu selle sulgeda otsustas. Foto: Mailiis Ollino

Nii et Metsküla kool on olemas ja Pille Kaisel selle juhataja. Lääneranna vallavalitsus on osanud lapevanemaid ainult ähvardada, et lapsed ei täida koolikohustust. Lääneranna volikogu esimees Armand Reinmaa pole julgenud anda ühtegi intervjuud. Ta ilmselt kardab, et ei oskagi kuidagi oma pahameelt väikese Metsküla kooli ja selle tarmuka direktori vastu põhjendada. Meil tuleb leppida tõdemusega, et Metsküla kool oli vaja sulgeda selleks, et saaks ehitada Lihulasse uue koolimaja.

Metsküla lapsed käivad aga vanas koolimajas rõõmuga edasi. Nagu ütles üks lapsevanem, filmitegija Katri Rannastu: Metskülas on nüüd geriljakool.

Pille Kaisel on öelnud, alla anda ei saa mingil juhul, sest see tähendaks teiste altvedamist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles