100 NÄGU Jevgeni Prigožin: langes taevast Ikarose kombel (1)

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Wagneri eraarmee endine juht Jevgeni Prigožin.
Wagneri eraarmee endine juht Jevgeni Prigožin. Foto: AP/Scanpix

Suvise «lennuõnnetuseni» erasõjafirmat Wagner Grupp juhtinud Jevgeni Prigožin sobiks hästi ka kategooriasse «klikistaarid». Tema marss Moskva peale liimis inimesed jaanipäeva aegu ekraanide külge ja sundis pingsalt uudisvoogu värskendama.

Paariks päevaks tundus, et Venemaal on aset leidmas pöördelised sündmused, mis võivad viia kas just režiimivahetuseni, aga suuremate ümberkorraldusteni küll.

Mõne päevaga oli olukord aga lahendatud ja režiimivahetust ega kodusõda ei paistnud kusagilt. Valgevenest kutsuti appi kohalik vasall Aljaksandr Lukašenka, kes tülitsevaid osapooli lepitama asus. Wagneri eraväed vabastasid Vene armee logistikakeskused ja Prigožin lahkus areenilt kohalikele lehvitades.

Alanud olid siiski teatud ümberkorraldused, mille eesmärk oli Wagneri allutamine Vene kaitseministeeriumile, samuti oli vaja välja selgitada, kes veel Prigožini plaanidest teadsid. Kõige suurema kalana püüti kinni õhuvägede juhataja ja endine Vene vägede komandör Ukrainas Sergei Surovikin.

Kui esialgu paistis, et puhastus jõustruktuurides kulgeb isegi võrdlemisi tsiviliseeritult, siis 23. augustil teatati, et Tveri oblastis kukkus alla lennuk, mis paistis kuuluvat Prigožinile. Kremli kokk oli oma võimeid üle hinnanud ja lennanud Ikarose kombel päikesele liiga lähedale.

Jevgeni Prigožini aeg sai otsa.
Jevgeni Prigožini aeg sai otsa. Foto: Pilt videost
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles