100 NÄGU Elmar Vaher ja Eerik Heldna: ülbuses kaotas PPA

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Elmar Vaher ja Eerik Heldna
Elmar Vaher ja Eerik Heldna Foto: Mihkel Maripuu

«Mu jaoks on see arusaamatu – Vaher võib olla veidi ülbe, aga ta ei ole loll. Ja sa riskid oma karjääri lõpusirgel oma mainega ühe mehe pensioni pärast.» Nii kirjeldas pikaaegset politseijuhti Elmar Vaherit üks tema tuttav, kui ilmnes, et prokuratuur kahtlustab teda ja tema vana kolleegi, maksu- ja tolliameti osakonnajuhti Eerik Heldnat pensionistaažiga nihverdamises – lühidalt öeldes kelmuses.

Duo valis pärast skandaali lahvatamist tooni, et kahtlustus ja juhtum käivat nüüdsest üle nende peade ja neil endal pole suurt kommenteerida, sest tegu on lihtsalt etapiga vaidluses, mis on ametite vahel kestnud pikemalt. «Pealtnägijale» ütles Vaher, et temas tekkis isegi väike rahu, sest ta teab, mida nad on teinud. 

Juhunut kajastades kerkis minevikust üles ka seik, et kaitsepolitseiameti (kapo) endine asejuht Heldna polevat sealt kunagi päris omal soovil lahkunud. Selgus, et kapo oli endist töötajat ja politseijuhti varem nihverdamise eest hoiatanud, kuid mehed ei võtnud kuulda.

Järgnenud teooria kapo kättemaksust andis omakorda tuge Vaheri jutupunktidele, et tegemist on vana vimma ja juriidilise vaidlusega. Kuigi Vaheri ja Heldna kaitsja taotles kriminaalmenetluse lõpetamist, on meeste toimik jätkuvalt prokuratuuri laual ja see omakorda näitab, et vettpidava süüdistuse kokkupanek on osutunud ilmselt keerulisemaks, kui esialgu näis.

Menetlusse tõmmati ka mitu teist politsei- ja piirivalveameti (PPA) ametnikku, kes kas enesele teadmatult või teadlikult puutusid kokku Vaheri ja Heldna paberimajandusega. 

Ehkki avalikkuses ei paistnud PPA mainekahju kuigi suur, tunnetati seda maja sees teravalt. Politseiametnikud olid löödud ja pettunud, kuid see polnud enam Vaheri mure – töömeeleolu ja motivatsiooni pidi taastama Vaheri kohusetäitjaks määratud Egert Belitšev, kes oleks kahtlustuse saanud politseijuhi vähem kui paari kuu pärast niikuinii välja vahetanud.

Vaher ja Heldna kaotasid töö, kust plaanisid varem või hiljem pensioneeruda. Kaotajaks jäi aga ka PPA, mille juht lahkus vääritult ning mille reaametnikud poleks selliseid pensioniskeeme endale eales lubada saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles