100 NÄGU Anna Hints: filmimaailma vallutaja Võrumaalt

Hendrik Alla
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Anna Hints näitas maailmale, mismoodi Eesti naised saunas käivad.
Anna Hints näitas maailmale, mismoodi Eesti naised saunas käivad. Foto: Andres Treial

Kui BBC portaal otsustas oma lugejatele seletada, milles õigupoolest seisneb põhjamaade müstiline saunakultuur, alustas autor umbes nii: te muidugi teate seda Eesti režissööri Anna Hintsi kuulsat filmi «Savvusanna sõsarad», mis sel aastal on palju laineid löönud…

«Savvusanna sõsarad» on Hintsi esimene täispikk dokumentaalfilm. 2021. aastal sai Hints USA prestiižse Sundance Institute`i postproduktsiooni 40 000 dollari suuruse toetuse. Film valmis Eesti, Prantsusmaa ja Islandi koostöös ning esilinastus 2023 jaanuaris Sundance'i filmifestivali maailmakino dokumentaalfilmide võistlusprogrammis, kus võitis parima režissööri preemia. See on esimene Eesti režissööri ja Eesti peatootmises valminud dokumentaalfilm, mis on jõudnud ühele maailma viiest olulisimast filmifestivalist.

Detsembris saime uue suurepärase uudise: Euroopa filmiakadeemia kuulutas «Savvusanna sõsarad» aasta parimaks dokumentaalfilmiks. 

Anna Hintsi film «Savvusanna sõsarad» sai Euroopas Oscari-kampaania esimese etapi tegemiseks kultuurkapitalilt 15 000 eurot.
Anna Hintsi film «Savvusanna sõsarad» sai Euroopas Oscari-kampaania esimese etapi tegemiseks kultuurkapitalilt 15 000 eurot. Foto: Filmikaader

Samas pole see Hintsil esimene kord oma filmiga laiemat ühiskondlikku kära põhjustada. Keskkonnaaktivistist režissööril valmis 2021. aasta alguses Eesti Lugude sarjas ETVs lühidokk «Homme saabub paradiis», mis pani meid tõsiselt toiduraiskamisest rääkima.

Võrumaa juured tähendavad ka vist seda, et laulmata ei saa. Hints on kuulunud regilauluansamblitesse Sinimaniseele, Võromaa Lauluimendi Nisõrdus ja Vaikuse Koosolek. Ta tegutseb ansamblites Piigavägi ja Eeter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles