100 NÄGU Ain Hanschmidt: naerunäose juhi uus tulemine

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Ain Hanschmidt
Ain Hanschmidt Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix Baltics

Eelmise sajandi viimase kümnendi lõpus ja selle sajandi alguses oli alati naerunäone Ain Hanschmidt ajalehtede esikülgedel sagedane külaline. Aastani 2005 juhtis ta toona suuruselt teist panka – Eesti Ühispanka.

Pärast pangajuhi ametikohalt taandumist oli Hanschmidt pigem tagaplaanil. Tõsi, korraks sattus ta rambivalgusse, kui selgus ootamatult, et ta on üks kolmest Tallinki suuromanikust.

Pangast lahkumise järel on Hanschmidt küll olnud Tallinki suuromaniku Infortar juht, aga kuni viimaste aastateni investeerimisfirmas midagi erilist ei toimunud. Infortari peamine tegevus keerles laevafirma ümber.

Infortar hakkas märgatavamalt tegutsema ning Hanschmidt taas sagedamini ajalehtede veergudel esinema eelmise kümnendi teisel poolel, mil ettevõte ostis Eesti Gaasi, oli valmis ostma pankrotistunud Estonian Airi, kavatses omandada Linnahalli ja selle ümbruse ning sinna oma sadama rajada, ning sellel suvel omandas Läti gaasivõrgu.

Lõppeval aastal teatas Infortar, et plaanib minna börsile. Kui Tallinki kontekstis on suuromanikest kõige kaalukam sõna Enn Pandil, siis Infortari puhul kuuleme eelkõige Hanschmidti häält. Kui nüüd miljardilise käibega investeerimisettevõte lõpuks börsile läheb, näeme meediaväljaannete esilehtedel endiselt naerusuist Hanschmidti üha sagedamini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles