KÜSITLUS Kõige populaarsem peaministrikandidaat on Urmas Reinsalu (16)

Postimees
Copy
Urmas Reinsalu sõnul on Eestis käes õigusriigi kriis.
Urmas Reinsalu sõnul on Eestis käes õigusriigi kriis. Foto: Madis Veltman

​MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud küsitlusest selgub, et kõige populaarsem peaministrikandidaat on Isamaa esimees Urmas Reinsalu. Küsitluse viis läbi Norstat Eesti.

Viimases küsitluses paluti inimestel avaldada arvamust peaministrikandidaatide, erakorraliste valimiste, valitsuskoalitsioonide ning peaministri jätkamise kohta.

Peaministrikandidaatide küsimuses esitati vastajatele kõigi parlamendierakondade esimehed ning küsiti, keda eelistatakse näha peaministriametis. Vastajate eelistus võimalike peaministrikandidaatide vahel jagunes järgmiselt:

Urmas Reinsalu: 23%

Kaja Kallas: 20%

Martin Helme: 16%

Mihhail Kõlvart: 10%

Lauri Läänemets 3%

Lauri Hussar 1%

Ei oska öelda 27%

Kui esitada vastajatele peaministrikandidaadid paarikaupa, siis eelistab Reinsalut peaministrina näha 53% ning Kallast 29% vastajatest.

Võrdluses Martin Helmega eelistab Reinsalut 61% ning Helmet 21% vastajatest. Kallase ja Helme võrdluses eelistab Kallast 42% ning Helmet 37% vastajatest.

Lisaks küsiti: «Kas teie arvates peaks Kaja Kallas peaministriametist tagasi astuma?» 25% vastas ei või pigem ei, 68% vastas pigem jah või jah ning 7% ei osanud öelda. Erakondliku eelistuse järgi on Reformierakonna ja Eesti 200 toetajate seas enamuses need vastajad, kelle arvates peaminister ei peaks tagasi astuma. Sotsiaaldemokraatide ning opositsioonierakondade toetajatest enamus vastajaid toetab peaministri tagasiastumist.

Seda küsimust on küsitud alates augusti lõpust viiel korral ning peaministri tagasiastumist toetavate inimeste osakaal on püsinud selle aja jooksul suhteliselt stabiilne.

Veel küsiti vastajatelt: «Kas teie arvates tuleks Eestis korraldada erakorralised valimised?» 38% vastas ei või pigem ei, 55% ütles pigem jah või jah ning 7% ei osanud öelda. Erakorraliste valimiste korraldamist toetaks opositsioonierakondade toetajad ning ei toetaks koalitsioonierakondade toetajad.

Sama küsimus esitati vastajatele ka 11. oktoobri küsitluses ning siis arvas 51% vastajatest, et Eestis tuleks korraldada erakorralised valimised.

Viimasena paluti vastajatel öelda, millist valitsuskoalitsiooni nad eelistaksid. Valiku sai teha praeguse riigikogu kohtade jaotuse järgi kõige tõenäolisemate koalitsioonide järgi ehk pakuti välja koalitsioonid, kellel oleks rohkem kui 51 kohta. Vastajate eelistus koalitsioonide vahel jagunes järgmiselt:

EKRE-Keskerakond-E200-Isamaa: 21%

Reformierakond-E200-SDE: 18%

Reformierakond-SDE-Isamaa: 15%

EKRE-Keskerakond-E200-SDE: 10%

Reformierakond-E200-Isamaa: 8%

Reformierakond-EKRE: 3%

Ei oska öelda 27%

Kõige tähelepanuväärsem selle küsimuse puhul on see, et populaarseim koalitsioonivariant on ainus, kus ei ole Reformierakonda. See on kõige populaarsem koalitsioonivariant opositsioonierakondade toetajate seas, samal ajal koalitsioonierakondade toetajad eelistavad enim praegust valitsusliitu.

Norstati küsitlus viidi läbi 8.–9. novembrini veebikeskkonnas 18-aastaste ning vanemate Eesti kodanike seas ja selles osales 1001 vastajat.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles