Kõlvart president Karisele: kasutage oma mõju ohtliku patiseisu lahendamiseks (2)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Mihhail Kõlvart
Mihhail Kõlvart Foto: Dmitri Kotjuh

Täna saatis Keskerakonna esimees Mihhail Kõlvart avaliku kirja president Alar Karisele. Tema sõnul ei ole normaalne, et valitsus seob usaldusega hulga eelnõusid. 

Valitsusliit teatas eelmisel nädalal, et seob riigikogus usaldushääletusega seitse eelnõu.

«Tõenäoliselt ei ole need eelnõud viimased ning sellisel moel surutakse läbi veelgi koalitsiooni tahet, sh järgmise aasta riigieelarvet. Varem erandina aktsepteeritud tegevus on muutunud reegliks, mida nägime juba kevadel ning mis jätkub tänavu sügisel. Riigikogus ette nähtud parlamentaarsete debattide asemel oleme jõudnud olukorda, kus valitsus võtab enda kanda eelnõu menetlemise ja muudatusettepanekute üle otsustamise, jättes riigikogu sisuliselt kõrvale,» kirjutas Kõlvart. 

Keskerakonna esimees meenutas Karisele, et juunis ütles viimane selgelt välja, et Eesti põhiseaduse tuum on parlamentaarne demokraatia, ning Karis on valitsust ka hoiatanud usaldushääletuste kuritarvitamise eest. 

«Täna tundub, et teie mure on kahjuks kõlanud kurtidele kõrvadele. Kuigi parlament peab olema koht, kus langetatakse otsuseid ja nende eest vastutatakse, on valitsus haaranud ohjad ning jätnud parlamendile vaid tembeldamise rolli. Selline teguviis on kui lumepall, mis mäest alla veeredes järjest suureneb, hävitades oma teel parlamendi rolli ja usaldusväärsuse, kuid kahjustades ühtlasi ka presidendi institutsiooni,» nentis Kõlvart. 

Kõlvart märkis, et saadikutel on usaldushääletusel vaid kaks võimalust: usaldada valitsust, mida Keskerakonna fraktsioon ei saa teha ebavõrdsust suurendava majanduspoliitika ja ka valitsuse ja selle juhi käitumise tõttu, või siis mitte toetada valitsust ja seega ka eelnõusid, mida võiks erakond toetada.

«Parlamendiliikme tegevus on seega tugevalt valitsuse poolt raamistatud ning ära on võetud vabadus otsustada ja kaasa rääkida neile ja riigile olulistes küsimustes,» leidis Kõlvart. 

Tema hinnangul on valitsus võtnud ka Eesti ühiskonnalt ära teadmise, miks ja kuidas valitsus otsustab üht- või teistpidi. «Avatud debatt, mida saab jälgida iga Eestimaa inimene, toimub nüüd hoopis kinniste uste taga ministeeriumides ja Stenbocki majas. Riigikogu Keskerakonna fraktsioon on teinud mitmeid sisulisi ettepanekuid 2024. aasta riigieelarve menetlemisel ning oleks väga kahetsusväärne, kui valitsusel on võimalus neid vaikselt eirata vaid seetõttu, et tegemist on opositsiooni ettepanekutega,» rõhutas Kõlvart. 

«Pöördun teie poole, lugupeetud president, et te kasutaksite võimaluste piires oma mõju ohtliku patiseisu lahendamiseks. Usaldushääletused ega lausaline obstruktsioon ei ole see tee, mida mööda liikuda. Palun, et te annaksite oma hinnangu valitsuse tegevusele ning takistaksite opositsiooni tasalülitamise nii sisuliselt kui ka vormiliselt. Palun, et tõmbaksite pidurit põhiseaduse tuuma hävitamisele,» kirjutas Kõlvart. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles