Isamaa kasvatas oma toetusprotsenti veelgi (20)

BNS
Copy
Urmas Reinsalu.
 
Urmas Reinsalu.  Foto: Marko Saarm

Möödunud nädalal esmakordselt erakondade reitingutabeli juhtkohale tõusnud Isamaa kasvatas viimase nädalaga oma toetusprotsenti veelgi.

Ühiskonnauuringute instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti koostöös valmiva iganädalase küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Isamaad 26,2 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 22,2 protsenti ja Reformierakonda 17,6 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Isamaa toetus tõusis nädalaga 2,1 protsendipunkti võrra ja EKRE toetus langes 1,4 protsendipunkti võrra. Kolmandal kohal oleva Reformierakonna toetus püsib langustrendis ning viimase üheksa nädalaga on peaministripartei reiting langenud 8,3 protsendipunkti võrra. Isamaa toetus on kõrgeimal ning Reformierakonna toetus madalaimal tasemel alates 2019. aasta algusest, kui Norstat erakondliku eelistuse küsitlustega alustas.

Esikolmikule järgnevad Keskerakond 13,3 protsendiga, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 10,3 protsendiga ning Eesti 200, kelle toetus on 5,8 protsenti. Keskerakonna toetus langes nädalaga 1,5 protsendipunkti võrra. Esikolmikule järgnevate erakondade toetus eelmise nädalaga võrreldes märkimisväärselt ei muutunud, kuid Eesti 200 toetus oli praegusest madalam viimati 2019. aasta detsembris ehk ligi neli aastat tagasi.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 33,7 protsenti ning opositsioonierakondi 61,7 protsenti vastajatest.

Tartu ülikooli teaduri Martin Mölderi hinnangul on kõige suurem üllatus selle nädala toetusnumbrites tegelikult see sama tuttav trend, mida ka eelmistel nädalatel sai näha ehk Isamaa toetuse jätkuv plahvatuslik kasv.

«Käesolevaks nädalaks on erakond teinud sisse selge vahe ka EKRE-ga. Tasub ka ära mainida, et nädalastes tulemustes ületas Isamaa toetus 30 protsendi piiri. Viimastel nädalatel oleme näinud ka eelistuseta valijate osakaalu mõningast langemist, mis annab alust oletada, et lisaks valijatele, kes on hüljanud Reformierakonna, on Isamaa suutnud ehk mõnevõrra mobiliseerida ka neid, kellel veel mõned nädalad tagasi erakondlikku eelistust ei olnud,» rääkis Mölder.

Peegelpildina Isamaa toetuse erakordselt kiirele kasvule jätkub Reformierakonna toetuse langus.

«Oravate nädalased tulemused on viimase kuu aja jooksul kompinud 16 protsendi piire ning nende nelja nädala koondtulemus on praeguseks langenud 17,6 protsendile. Juba valimiste eel ennast Reformierakonnaga tihedalt sidunud ja valitsuses olles seda sidet ainult tugevdanud Eesti 200 on samuti oma toetusnumbritega kimbatuses. Kuigi oktoobri jooksul püsis nende reiting stabiilne, on see viimastel nädalatel siiski uuesti pigem langema hakanud ning jõudnud viie protsendi territooriumile. Ainsa valitsuserakonnana on toetuse langusest seni pääsenud sotsiaaldemokraadid, kelle reiting on juba suvest saadik vägagi stabiilselt püsinud kümne protsendi piirimail,» ütles Mölder.

Tema sõnul on enamus valijatest nende muutustega paralleelselt mõelnud selle peale, et erakorralised valimised oleksid praeguses olukorras, kus valitsus on kaotanud oma kandepinna ja parlamendi töö on olulistes asjades seiskunud, hea mõte.

«Kui valimised toimuksid praegu, siis saaks uues riigikogus Isamaa 29 kohta, EKRE 24 kohta, Reformierakond 19 kohta, Keskerakond 14 kohta, sotsiaaldemokraadid 10 kohta ning Eesti 200 viis kohta,» lisas Mölder.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles