Mis saab OSCE patiseisust? Margus Tsahkna: nuputamise küsimus

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Välisminister Margus Tsahkna (Eesti 200) sõnul on liitlased OSCE patiseisus Eesti suhtes toetavad ja mõistvad.
Välisminister Margus Tsahkna (Eesti 200) sõnul on liitlased OSCE patiseisus Eesti suhtes toetavad ja mõistvad. Foto: Imago/Kira Hofmann/Scanpix

Teisipäeval ei saanud Eesti Venemaa ja Valgevene veto tõttu kinnitatud järgmise aasta Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) eesistujaks.

Juba alates 2020. aastast Eesti eesistumise vastu olnud Venemaale pole sobinud ükski Eestit puudutav variant, kompromisskandidaadina on Venemaa pakkunud Austriat. «Meie seisukoht on väga selge: selliste kompromissidega ei saa alluda Venemaa diktaadile. Praegu käibki pidev arutelu, kuidas edasi minna,» ütles välisminister Margus Tsahkna (Eesti 200) Postimehele ning tõdes, et OSCE riikide sisene kokkulepe asju konsensusega otsustada on praegu osutunud probleemiks.

Ta viitas, et Venemaa ei blokeeri mitte ainult Eesti saamist eesistujaks, vaid ka peasekretäri määramist ja eelarve vastuvõtmist. «Paradoks seisneb selles, et ilma eesistuja ja peasekretärita see organisatsioon töötada ei saa. Eelarvega on veel võimalik ja seda on liikmesriigid tänavu toetanud, nii et töö on läinud edasi,» rääkis Tsahkna. «Venemaa eesmärk ongi ju blokeerida igal pool kõikvõimalikke rahvusvahelisi organisatsioone.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles