Graafik Erakondade reitingutabeli liider Isamaa püstitab uusi rekordeid (20)

BNS
Copy
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Teele Toova

Erakondade reitingutabeli liidri Isamaa populaarsusnäitaja püstitab uusi rekordeid, haarates enda toetajate ridadesse nii teistes erakondades pettunuid kui ka seni kindla poliitilise eelistuseta püsinud valijaid.

Ühiskonnauuringute instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti koostöös valmiva iganädalase küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Isamaad 27,1 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 22 protsenti ja Reformierakonda 17,1 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Isamaa toetus on kõrgeimal ning Reformierakonna toetus madalaimal tasemel alates 2019. aasta algusest, kui Norstat erakondliku eelistuse küsitlustega alustas.

Esikolmikule järgnevad Keskerakond 13,2 protsendiga, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 10,3 protsendiga ning Eesti 200, kelle toetus on 5,9 protsenti.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 33,3 protsenti ning opositsioonierakondi 62,3 protsenti vastajatest.

Tartu ülikooli teaduri Martin Mölderi sõnul annab erakondade toetusnumbrites jätkuvalt tooni Isamaa toetuse väga kiire kasv. Nende nelja nädala keskmine toetus on praegu enam kui 27 protsenti, mis on umbes neli korda kõrgem, kui see oli käesoleva aasta jaanuaris, ning umbes kolm korda kõrgem kui suve alguses.

«Viimastel nädalatel on oluliselt vähenenud eelistuseta valijate osakaal ning Isamaa on ainus erakond, kes absoluutarvudes on toetust juurde võitnud. Seega võib oletada, et lisaks teistes erakondades pettunud valijatele on hakatud mobiliseerima ka neid, kellel selge poliitiline eelistus puudub,» märkis Mölder.

Kui Isamaa toetuse kasvu vaadata koos Reformierakonna ja Eesti 200 toetuse kokku kukkumisega, siis on Mölderi sõnul selge, et need muutused tervikuna peegeldavad olulist ümberjoondumist Eesti poliitilisel maastikul.

«Reformierakond ja Eesti 200, kes kahe peale kokku said valimistel riigikogu enamuse, on kaotanud valijate usalduse ning arvestades, milliseid valikuid mõlemad erakonnad tegid hiljutistel juhivalimistel, ei ole näha, kuidas nad seda usaldust võiksid hakata tagasi võitma. Mida kauem aga sellised käärid kestavad, seda enam suudab Isamaa enda selja taha liikunud valijad ilmselt sinna kinnistada,» ütles Mölder.

Tema sõnul on lisaks toetuse üldpildile oluline ka meelde tuletada seda, et erinevates valijagruppides on erakondade toetusmustrid väga erinevad. Meeste hulgas on Isamaa ja EKRE toetus praktiliselt võrdne ning neid toetab kahe peale kokku umbes 55 protsenti meessoost valijatest. Ning kuna naiste hulgas on EKRE toetus oluliselt madalam, siis selles valijagrupis on Isamaa edumaa järgmise konkurendi ees pea kaheksa protsendipunkti.

«Samuti on Isamaal umbes 31 protsendiga väga selge edumaa eestlastest valijate hulgas, sest EKRE-t toetab ka märkimisväärne osa mitte-eestlastest valijatest,» ütles Mölder.

Kaks valijagruppi, kus Isamaa toetus on kesisem, on Mölderi sõnul kõige nooremad ja kõige vaesemad valijad. «Neist esimesi kõnetavad pigem wotsiaaldemokraadid ja teisi pigem EKRE. Kolme või enama lapsega valijatest toetab aga Isamaad 34 protsenti valijatest ning EKRE-t 30 protsenti valijatest. Suurte perede poliitiline sümpaatia kuulub selgelt rahvuskonservatiivsele maailmavaatele,» lisas Mölder.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles