ANALÜÜS Miks Eesti OSCE juhi koha käest andis? (26)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Välisminister Margus Tsahkna boikoteeris OSCE kohtumist Skopjes.
Välisminister Margus Tsahkna boikoteeris OSCE kohtumist Skopjes. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP Photo/ Scanpix

Isegi kui Eesti mittesaamine OSCE eesistujaks oli fait accompli – küll veel vormistamata, aga ammu teada fakt –, siis viis, kuidas see lõppeval nädalal välja mängiti, jätab mõru maigu ja vastiku tunde.

Kui enam mitte sisuliselt, siis vähemalt formaalselt oli ju Eesti kaks nädalat tagasi seisus, et meist saab OSCE eesistuja. Praegu on aga seis selline, et meist ei saa eesistujat; me polnud isegi eile Skopjes lõppenud OSCE kohtumise laua taga; küll aga oli kohal meid eemale puksinud Venemaa välisminister Sergei Lavrov.

Et Eesti ega ka teiste Balti riikide välisministrid ei osale OSCE kohtumisel, kui Lavrov kohale tuleb, on arusaadav. Seda ei saa ette heita. Lõppkokkuvõttes kukkus see ehk isegi paremini välja, kui Eesti algul lootis. Sest lisaks Balti välisministritele jätsid minemata ka Ukraina, Poola ja Rumeenia esindajad. USA välisminister Antony Blinken läks Skopjesse küll kohale, aga hoidus ühiskohtumisest. Ehk Lavrov sai küll seda, mida tahtis – ühele pildile lääne riikidega –, aga siiski mitte kõike.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles