100 Nägu 2023: keeruline aasta (2)

Aivar Reinap
, ajakirjanik
Copy
Kaja Kallas võitis küll lõppeval aastal suurelt valimised, kuid kaotas aasta lõpuks nii usutavuse kui ka toetuse.
Kaja Kallas võitis küll lõppeval aastal suurelt valimised, kuid kaotas aasta lõpuks nii usutavuse kui ka toetuse. Foto: Eero Vabamägi

Optimistlikult alanud aasta vajus lõpuks täitsa ära – üha uued ähvardavad maksutõusud, majanduse kestev langus, Ukraina sõja lõputu õudus, millele lisandus uus sõda Palestiinas, terav vastasseis riigikogus ning riigijuhtide kaduv usaldusväärsus. Kõrgel püsivad intressimäärad koos arvestatava inflatsiooniga ning kehv seis meie peamistel eksporditurgudel erilist kindlust tuleviku osas ei tekita.

Nii polegi imestada, kui parimaks investeerimisideeks on kujunenud pankade võlakirjad ja tähtajalised hoiused, sest kaitsekulude hädavajalik hoogne kasv meie inimeste elujärge ei paranda.

Üha sagedamad kaitseväeõppused koos piirijamade kasvuga tuletavad meile pidevalt meelde, et on ohtlik aeg ja kõigeks peab valmis olema. Seepärast kõlabki loogiliselt, kui sündide arv väheneb.

Laenuintresside järsk tõus on mõjunud tarbijate ja majanduse kindlustunnet pärssivalt.
Laenuintresside järsk tõus on mõjunud tarbijate ja majanduse kindlustunnet pärssivalt. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Kui eelmise aasta tegijad olid kõrgete energiahindade toel hiigelkasumeid teeninud energeetikafirmad, korjavad sel aastal koore pangad kõrgete laenuintresside abil. Tarbijatele ja ettevõtetele see hea uudis ei ole, sest raha muudeks kuludeks jääb vähemaks ja elatustase langeb.

Tehisintellekt. Pilt on illustreeriv.
Tehisintellekt. Pilt on illustreeriv. Foto: imago / Rüdiger Wölk

2023. aasta üks oluline trend on tehisintellekti tulek erinevatesse valdkondadesse. Lootust on, et inimkonna teadmised ja areng saavad selle toel suure kiirendi väga erinevates valdkondades ning ehk on seetõttu ka tulevikuväljavaade parem. Teine suur trend ehk rohepööre on läinud samas üle kivide ja kändude – vajadust ja nõudlust justkui oleks, aga tehnoloogia areng pole suurte muutustega kohanemiseks piisav.

Lõppeva aasta märksõnaks sai ka poliitilise usaldusväärsuse korrosioon. Kui valimised võidad ühtede lubadustega, aga tegelikkus toob hoopis teise, hirmsama pildi, kaob ka usk ja lootus, et pingutame kõik ühiste eesmärkide nimel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles