VIDEO JA BLOGI Lauri Läänemets hübriidrünnakust: täna said meie koolid rämps-pommiähvardusi (1)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Valitsuse pressikonverentsil osalevad neljapäeval peaminister Kaja Kallas (RE), siseminister Lauri Läänemets (SDE), haridus- ja teadusminister Kristina Kallas (Eesti 200) ning justiitsminister Kalle Laanet (RE).

«Täna said paljud Eesti koolid rämpskirjadena levitatud pommiähvardusi. Tegu on järjekordse hübriidrünnakuga Baltimaade vastu. Seetõttu juba eile andis politsei- ja piirivalveamet eelhoiatuse, et kampaania tuleb uue ringiga tagasi. Anti ka koolidele suunised, kuidas käituda sellise kirja saamisel,» rääkis Läänemets. 

Läänemetsa sõnul on tekkinud olukord selgitanud, et haridusasutustel on täiendav kriisikoolituste vajadus. «Sel nädalal on juba toimunud ja ka täna toimub kaks kriisikoolitust,» ütles Läänemets. Ta lisas, et neile koolitustele on registreerunud ligi 300 õppeasutust.

Läänemetsa sõnul on riigil plaanis selgelt välja öelda, millistest riikidest inimesed on Eestisse elama ja töötama oodatud, samuti kaob ettepaneku järgi tulevikus turismiviisaga tulijatel Eestis töötamise õigus.

Ministri sõnul on riigil plaanis muuta välismaalaste seadust, et korrastada välismaalaste riigis viibimise ja töötamise reegleid. «Plaanime kasutusele võtta meetmeid, et tõhustada rändemenetluste läbiviimist ja tugevdada rändekontrolli võimekust,» ütles Läänemets neljapäeval valitsuse pressibriifil.

Nii soovib riik senisest selgemalt anda juhtnööre, kes on Eestisse elama ja töötama oodatud, võttes arvesse näiteks seda, kas Eestisse saabunud isik on tulnud riigist, kus on kõrge terrorismi tase.

Läänemetsa sõnul on üks tegevusi näiteks koostada nimekiri riikidest, et kõik teaksid, kus need ohud võivad valitseda. «Tegevused puudutavad ka viisasid – kui praegu saab turismiviisaga ehk C-viisaga tulija Eestis tööle asuda, siis edaspidi oleks see õigus vaid D-viisaga,» märkis minister.

Tagasi üles