Uuel aastal paraneb oluliselt politseinike väljaõpe ja kadettide elu-olu

BNS
Copy
Sisekaitseakadeemia peahoone
Sisekaitseakadeemia peahoone Foto: Sisekaitseakadeemia

Möödunud nädalal riigikogus heakskiidu saanud järgmise aasta riigieelarve võimaldab siseministeeriumi kinnitusel suurendada järgnevatel aastatel hüppeliselt politseinike väljaõppe mahtu ning määrab esimest korda ka püsirahastuse elanikkonnakaitse valdkonnale.

Siseturvalisuse valdkonna eelarveotsuseid tutvustanud siseminister Lauri Läänemets (SDE) rõhutas, et ka majanduslikult keerulistel aegadel ei tohi inimeste turvatunne kannatada. «Politseinike vähene järelkasv on olnud pikka aega siseturvalisuse peamisi murekohti, mistõttu suunatakse lähiaastatel lisaraha politseinike väljaõppe mahu suurendamisse, aga ka kadettide elamis- ja õppetingimuste arendamisesse,» rääkis Läänemets.

Tema sõnul on juba aastaid politsei- ja piirivalveametist töölt lahkunud rohkem politseinikke, kui koolist peale kasvab. «Palga kõrval on oluliseks lahkumise põhjuseks ka politseiametnike pensionile minek, mistõttu oli ülimalt oluline kindlustada eelarveline püsirahastus politseinike väljaõppe mahu oluliseks suurendamiseks ning selleks vajalike tingimuste arendamiseks,» rõhutas Läänemets.

Siseministri sõnul on praegu mõistlik investeerida ka infrastruktuuri ja hoonetesse. «Kaasaegseid ühiselamuid ning õppehooneid ja -komplekse vajab meie siseturvalisuse valdkond niikuinii. Riigi seisukohast on odavam panna need projektid töösse täna, mil kinnisvara- ja ehitusturg on jahtumas ning hinnad seetõttu odavamad. Lisaks saame seeläbi toetada ehitussektorit ja selle töökohti,» lisas Läänemets.

Algava aasta eelarve puhul tõi siseminister teise olulise momendina välja riigikaitseliste ülesannete täitmiseks ette nähtud täiendavad 7,8 miljonit eurot. «Selle lisarahaga saame oluliselt paremini värvata ja koolitada abipolitseinikke, samuti tagame esmakordselt elanikkonnakaitsele püsirahastuse. Tõsi – summa võiks olla suurem, aga siiski võimaldab püsirahastus meil senisest paremini ja süsteemsemalt tõsta asutuste kriisivalmidust, alustades kriisivarudest ja sireenidest ning lõpetades elanikkonnakaitse koolitustega, millega anname Eesti elanikele teadmised ja oskused end ja oma ligimesi mis tahes kriiside korral ise aidata,» ütles Läänemets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles