ANALÜÜS Mart Võrklaeva jõulukingitus Reformierakonnale – avame koalitsioonileppe (22)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Rahandusminister Mart Võrklaev (tagaplaanil) andis väljaütlemistega riigieelarve ja maksude teemal võimaluse särada koalitsioonikaaslastele, näiteks Eesti 200 esimehele välisminister Margus Tsahknale (esiplaanil).
Rahandusminister Mart Võrklaev (tagaplaanil) andis väljaütlemistega riigieelarve ja maksude teemal võimaluse särada koalitsioonikaaslastele, näiteks Eesti 200 esimehele välisminister Margus Tsahknale (esiplaanil). Foto: Tairo Lutter

Kuigi rahandusminister Mart Võrklaev (RE) põhjendas 400 miljoni eurose maksutõusu ärajätmist Eesti Panga värske ja negatiivse majandusprognoosiga, siis see oli mugavusvabandus.

Erakonnas on juba nädalaid settinud arusaam, et rohkem maksutõuse teha ei saa. Ka peaminister Kaja Kallas (RE) on sellele juba paar korda vihjanud, ka intervjuus Postimehele. Samuti Võrklaev ise paar nädalat tagasi sotsiaalmeedias. Erakonna aseesimees Jürgen Ligi möönab, et Reformierakonna siselistis on selline meelsus (rohkem maksutõuse ei saa teha) juba ammu kujunenud: «Ma olen ka ise kirjutanud seda.»

Aga viis, kuidas Võrklaev need mõtted üleeile välja käis ning eile neid põhjendama asus, oli üllatus («Lugesin sellest lehest,» sõnab näiteks Ligi) ja kokkuvõttes fiasko. Eelkõige Reformierakonnas endas, kus Võrklaeva aktsiad pole niikuinii kõige kõrgemad. Küsimus pole isegi mitte selles, et rahandusministri käigu taga pole formaalset alust, olgu selleks siis erakonna juhatuse otsus või kokkulepe koalitsioonipartnerite vahel, vaid selles, et plaan on täiesti läbimõtlemata.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles