Valitsuses rullus lahti põhimõtteline, ent kummaline vaidlus eelarve üle (19)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Margus Tsahkna (keskel) ei saa aru, kelle vastu Mart Võrklaev võitleb. Võrklaev omakorda ei saa aru partnerite rõõmuhõisetest, nagu oleks riigieelarvestrateegia avatud. FOTO: Teele Toova
Margus Tsahkna (keskel) ei saa aru, kelle vastu Mart Võrklaev võitleb. Võrklaev omakorda ei saa aru partnerite rõõmuhõisetest, nagu oleks riigieelarvestrateegia avatud. FOTO: Teele Toova Foto: Teele Toova

Reformierakonna ja rahandusminister Mart Võrklaeva (RE) taganemine mõttest katta 400 miljoni euro suurune eelarveauk maksutõusuga tõi valitsuse pressikonverentsil kaasa paraja sõnavahetuse.

Enne neljapäevast valitsuse pressikonverentsi pidid Võrklaev ja välisminister Margus Tsahkna (Eesti 200) Stenbocki maja ees üheskoos aru andma keskerakondlastest ümbritsetud-turvatud jõuluvanale. Pressikonverentsil jäi Võrklaev üksinda Tsahkna ja siseminister Lauri Läänemetsa (SDE) vastu.

Sügisel pandi riigieelarve­strateegiasse (RES) 400-miljoniline tühi tulurida ehk lubadus leida järgmisel aastal uusi maksuallikaid või tõsta olemasolevaid makse, mis selle augu täidaksid. Teisipäeval nentis Võrk­laev intervjuus Eesti Rahvusringhäälingule, et oodatust nadim majandusprognoos ja Eesti inimeste suhtumine ei võimalda juba kokku lepitud maksutõusudele uusi enam juurde keevitada. Koalitsioonipartnerid ja tegelikult ka erakonnakaaslased said sellest seisukohast teada meedia vahendusel. Reformierakonnas olid sellised mõtted küll juba mõnda aega ringelnud, ent mingitest kokkulepetest või koguni otsustest oldi kaugel.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles