PERSOON Kremliga seltsinud Ungari marurahvuslasest kujunes Putini ja Orbáni tuline kriitik (1)

Berit Nuka
, toimetaja, Strasbourg
Copy
Ungarist valitud eurosaadik Márton Gyöngyösi septembris Strasbourgis Euroopa Parlamendi täiskogu istungi ajal kõnepuldis. 
Ungarist valitud eurosaadik Márton Gyöngyösi septembris Strasbourgis Euroopa Parlamendi täiskogu istungi ajal kõnepuldis. Foto: Mathieu Cugnot/Euroopa Parlament

Veel mõne aasta eest nägi Ungari eurosaadik Márton Gyöngyösi Venemaad liitlasena ja väisas Kremli kutsel libavalimiste vaatlejana okupeeritud Donbassi, kuid nüüd tunnistab ta kõhklemata, et sai olukorrast Ukrainas täiesti valesti aru.

Poliitikas harvanähtavalt järsu kannapöörde tulemusel on varasemast Vene-sõbralikust poliitikust saanud Kremli valitseja Vladimir Putiniga semutseva Ungari peaministri Viktor Orbáni tuline kriitik. Ühtlasi on Gyöngyösiga suunamuutuse kaasa teinud ka tema erakond Jobbik, mis on oma paremäärmuslike ja antisemiitlike juurte juurest liikunud traditsioonilisse paremtsentrisse.

«Vastus on väga lihtne – ma olen muutunud, mu perspektiiv on muutunud ja olukord on muutunud. See, mis juhtus hiljuti, kirjutab üle paljud asjad,» põhjendab Gyöngyösi Strasbourgis Postimehega vesteldes oma poliitilist kursivahetust, seda eriti pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale 2022. aasta veebruaris. «Mis puutub Ukrainasse, siis seal tegin ma saatusliku vea.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles