MEIE EESTI Poliitiliselt oleme lõhki, ent ühiskonnana hoiame pigem kokku (3)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Poliitiliselt oleme lõhki, ent ühiskonnana hoiame pigem kokku.
Poliitiliselt oleme lõhki, ent ühiskonnana hoiame pigem kokku. Foto: Artur Kuus

Tavaliselt vaibuvad poliitilised kired mõneks ajaks riigikogu valimiste järel, kui on selgunud, millised erakonnad moodustavad valitsuskoalitsiooni ja kes jäävad opositsiooni. Sellel aastal nii ei läinud ja tüli aina kasvas. Reformierakonna mäekõrgune valimisvõit tagab talle riigikogus liidrikoha ning annab ülejäänutele põhjuse süüdistada neid ülbuses ja oponentidest üle sõitmises.

Riigikogus võeti tänavu kasutusele poliitilise võitluse uus taktika: totaalne obstruktsioon ehk riigikogu töövõimetuks muutmine ja totaalne seaduste sidumine valitsuse usaldamisega, mis pisendab rahvaesinduse kummitempliks. Kas karm ja totaalne vastasseis riigikogus võib olla ohtlik demokraatiale ning kas ühiskond on nüüd pöördumatult lõhki? Politoloogide hinnangul on meil veel üsna hästi läinud.

Tülinorija saab rohkem hääli kui rahusobitaja

Tallinna Ülikooli ühiskonnateaduste instituudi dotsendi Mari-Liis Jakobsoni sõnul tuleb eristada poliitilist ja ühiskondlikku polariseeritust. Esimene näitab, kui palju erakonnad suudavad koostööd teha ja kui palju nad üksteist välistavad. Teine on küsimus sellest, kas meil on meie omadest erinevate vaadetega inimestega üldse võimalik millestki rääkida.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles