ANALÜÜS Keskerakonna pereheitmine ähvardab poliitilised jõujooned paigast lüüa (8)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Keskerakonna lõhenemine algas möödunud suvel, kui Tanel Kiik (vasakul) kaotas erakonna esimehe valimisel Mihhail Kõlvartile.
Keskerakonna lõhenemine algas möödunud suvel, kui Tanel Kiik (vasakul) kaotas erakonna esimehe valimisel Mihhail Kõlvartile. Foto: Mihkel Maripuu

Keskerakonna aseesimees ja riigikogu keskfraktsiooni juht Tanel Kiik on otsustanud Keskerakonnast lahkuda. Tema järel läheb veel mitu tuntud keskerakondlast, sealhulgas riigikogu liikmed. Isegi kui avalikult ütles Kiik neljapäeval «kaalun lahkumist Keskerakonnast ja liitumist sotsidega», siis tegelikult saab seda vaadata ikkagi juba kui fakti.

Küsimus on pigem diplomaatias, inimsuhetes ja poliitilises taktikas. Poliitika on meeskonnamäng ja pöördeliste otsuste puhul on vaja need otsused oma toetajatele, sõpradele ja võitluskaaslastele isiklikult kohale viia, mitte lasta neil uudiseid lehest lugeda.

Kiigega koos ja tema järel minejaid on veel. Jaak Aabi ja Andre Hanimäge seostatakse samuti sotsidega. Eile olid mõlemad sõnu valides siiski ettevaatlikud. Aab tunnistas: «Ei hakka salgama, et läbirääkimisi sotsidega on peetud, aga ma pole veel otsust teinud.» Keskerakonna endine peasekretär, praegune riigikogu liige Andre Hanimägi vastab küsimusele, kas ka tema on lahkumas: «Ei ütle ei ega jah. Arutelusid tuleviku osas on erakonnas aga loomulikult peetud.»

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles