Erakondade reitingud: Reformierakonna ja sotside toetus võrdsustus

BNS
Copy
Lauri Läänemets, Kaja Kallas ja Urmas Reinsalu.
Lauri Läänemets, Kaja Kallas ja Urmas Reinsalu. Foto: Mihkel Maripuu

Erakondade reitingutabelis viimastel nädalatel hoogsat tõusu tegev Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) jõudis Reformierakonnale järele, samal ajal jätkub Keskerakonna langus.

Ühiskonnauuringute instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti koostöös valmiva iganädalase küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Isamaad 26,4 protsenti ja Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 18 protsenti valimisõiguslikest kodanikest. Neile järgnevad võrdselt 16,7 protsendiga Reformierakond ja SDE, kusjuures sotside toetus on tõusnud nädalaga 1,2 ning viie nädalaga kuue protsendipunkti võrra.

Reformierakonna toetus on madalaimal ning SDE toetus kõrgeimal tasemel alatest 2019. aasta algusest, kui Norstat erakondliku eelistuse küsitlustega alustas.

Esinelikule järgnevad Keskerakond 11,4 protsendiga ning Eesti 200, kelle toetus on 5,6 protsenti. Keskerakonna toetus on nädalaga langenud 1,3 ja viimase viie nädalaga 3,8 protsendipunkti võrra ning ei ole Norstati reitingutes varem nii madalal olnud. Eesti 200 toetus oli praegusest madalam viimati 2019. aasta lõpus ehk natuke enam kui neli aastat tagasi.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 39 protsenti ning opositsioonierakondi 56,2 protsenti vastajatest.

Tartu Ülikooli teaduri Martin Mölderi sõnul erinevad praegused toetusnumbrid vägagi suuresti sellest, millega ollakse viimaste aastate jooksul harjunud. «Väga mitu rekordit on korraga purustatud. Isamaa ja sotsiaaldemokraatide toetus on rekordiliselt kõrge. Keskerakonna, Reformierakonna ning mõnevõrra lühemas ajalises perspektiivis ka Eesti 200 toetus on rekordiliselt madal. Mida enam aeg edasi, seda suurem on tõenäosus, et eelmise parlamenditsükli jooksul nähtud toetusnumbrite juurde me enam ei naase ning ees terendab teistsugune tulevik,» arutles Mölder.

Jüri Ratase liikumisele Keskerakonnast Isamaasse järgnes Mölderi sõnul ka vastav toetuste nihe, kuigi viimase kuu jooksul toimunud Keskerakonna pereheitmise kogu mõju saab ilmsiks ehk alles ees ootavatel kuudel.

«Keskerakonna toetus on praegu igatahes langenud seninägematult madalale. Erakonna nelja nädala keskmine toetusnumber on 11,4 protsenti ning viimase nädala toetus eraldivõetuna on lausa 9,7 protsenti. Eestlastest valijate hulgas on Keskerakonna toetus kukkunud valimiskünnisele. Samas oli Isamaa viimase nädala toetus koguni 29,1 protsenti ehk selgelt kõrgem kui eelmiste nädalate tulemused. See viis erakonna nelja nädala keskmise taas natuke üles,» rääkis Mölder.

EKRE koondtulemus paranes teist nädalat järjest, kuid nende üldine toetuse tase on praegu siiski madalam võrreldes sellega, millega nad viimastel aastatel olid ehk harjunud ning kus ta veel eelmise aasta teises pooles oli.

Valitsuserakondadest läheb praegu halvasti kolmest kahel. Viimastel nädalatel on taas nõrgenenud Reformierakonna positsioon. Nende nelja nädala koondtulemus on langenud 16,7 protsendile, mis on Norstati reitingutes rekordiliselt madal.

«Märgid pigem näitavad, et erakond on praegu oma toetuses kinni kuskil 15 ja 20 protsendi vahel ning sealt välja tulemine ei tundu neile praegustes oludes lihtne või kiire,» ütles Mölder.

Eesti 200 toetus, mis nädalaid on olnud väga stabiilne, näitab Mölderi sõnul praegu taas  taandumise märke. «Nende viimase nädala reiting oli alla valimiskünnise ehk 4,5 protsenti, mis tõmbas alla ka erakonna nelja nädala koondtulemuse. Reformierakonnaga samale tasemele on tõusnud aga sotsiaaldemokraadid, kellel läheb üle aastate erakordselt hästi. Sotside nelja nädala keskmine on hetkel sama, mis Reformierakonnal. See on samuti rekord Norstati reitingutes,» märkis Mölder, lisades, et sotside toetus on edestanud Reformierakonna oma põgusalt ka varem, umbes kümme aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles