HARALD RAINER AINLA Euroopa põlvkondlik lõhe: miks peaks zuumereid kuulama? (2)

Harald Rainer Ainla
, TÜ üliõpilane
Copy
Noorte kliimameeleavaldus möödunud aasta juulis Strasbourgis Euroopa Parlamendi ees.
Noorte kliimameeleavaldus möödunud aasta juulis Strasbourgis Euroopa Parlamendi ees. Foto: JULIEN WARNAND / EPA / Scanpix

Z-põlvkonna kasvava valimisjõuga tuleb arvestada ning nende aina suurenev hääleõigus võib kaasa tuua ka mõneti ootamatuid muudatusi europarlamendi koosseisus, kirjutab ajaloo bakalaureuseastme viimase aasta tudeng Harald Rainer Ainla.

Statistika töötab arenenud riikides tihti noorte vastu, kuna vananeva ja kahaneva rahvastiku tõttu on populatsioonipüramiidi kõige laiem kiht liikunud üha ülespoole. Nii oli näiteks Saksamaal 2021. aasta septembris toimunud parlamendivalimistel koguni 60 protsenti valijatest üle 50aastased ning vaid 15 protsenti alla 30aastased. Lisaks on enamikus riikides kahjuks just noorte valimisaktiivsus kõige madalam.

See aga ei tähenda, et noortel oleks lootusetu enda hääl maksma panna. Zuumerite valimisjõu kasvul oli määrav roll näiteks 2020. aasta USA presidendivalimistel, kus just nemad olid kaalukausiks Bideni võidule – 65 protsenti 18–24-aastastest hääletasid Bideni poolt ning tema toetuse vahe lähima vanusegrupiga oli koguni 11 protsenti.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles