Keskerakond pöördus riigikogu juhatuse pärast õiguskantsleri poole

Postimees
Uuendatud 15. veebruar 2024, 14:39
Copy
Anastassia Kovalenko-Kõlvart ja Aleksandr Tšaplõgin. Keskerakond on varem öelnud, et sotsiaalkomisjoniga sooviks liituda just Tšaplõgin.
Anastassia Kovalenko-Kõlvart ja Aleksandr Tšaplõgin. Keskerakond on varem öelnud, et sotsiaalkomisjoniga sooviks liituda just Tšaplõgin. Foto: Tairo Lutter

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon juhib õiguskantsler Ülle Madisele saadetud kirjas tema tähelepanu parlamendi juhatuse tegevusele, mis fraktsiooni hinnangul eirab parlamendipraktika häid tavasid ja piirab saadikute võimalusi oma mandaati teostada.

«Keskerakonna fraktsioon ei ole praegu esindatud sotsiaalkomisjonis. Juba rohkem kui kuu aega keeldub riigikogu juhatus rahuldamast meie taotlust viia üks meie fraktsiooni saadik sellesse komisjoni üle, tuues argumendiks, et kõik kohad seal on hõivatud,» ütles keskfraktsiooni liige Anastassia Kovalenko-Kõlvart.

Keskerakond on varem öelnud, et sotsiaalkomisjoniga sooviks liituda Aleksandr Tšaplõgin.

Kovalenko-Kõlvarti sõnul on riigikogu juhatuse passiivne tegutsemine kummastav.

Kovalenko-Kõlvarti sõnul on riigikogu juhatuse passiivne tegutsemine kummastav, sest ülejäänud parlamendi liikmetele on võimaldatud vaba liikumine eri komisjonide vahel. «See loob ebavõrdse olukorra ning piirab tõsiselt meie võimalusi osaleda sotsiaalvaldkonna eelnõude menetlusprotsessis.»

Võrdne kohtlemine

Ta lisas, et ka riigikohus on viidanud põhiseadusele ning toonud välja kohustuse tagada riigikogu liikmetele võrdne kohtlemine mandaadi teostamisel. «Mandaadi vaba teostamine on demokraatia seisukohalt üks olulisemaid poliitilisi õigusi, mistõttu igasugune piirang selles osas peab olema allutatud rangele põhiseaduslikkuse kontrollile,» nentis Kovalenko-Kõlvart. «Praegu pole riigikogu juhatus suutnud veenvalt põhjendada või tuua välja ühtegi argumenti, mis kaaluks põhiseadusest tulenevaid õigusi üle. /.../ Seetõttu palume õiguskantsleril kujunenud olukord läbi vaadata ja anda hinnang, kas ja mil määral on Keskerakonna fraktsiooni ning saadikute õigusi riigikogus piiratud.»

Riigikogu esimees Lauri Hussar (Eesti 200) ütles, et riigikogu liikmed on vabad pöörduma igale poole, kuhu peavad vajalikuks. Küll aga ei vasta tema sõnul tõele, justkui oleks juhatus passiivne: «Juhatus teeb väga selgelt oma tööd ja on lahendanud kõiki neid olukordi, mida on saanud lahendada.»

Hussar lubab lahendust

Riigikogu juhatus on Hussari kinnitusel lähtunud põhimõttest, et komisjonide koosseis peab olema proportsionaalne ja selle on ette kirjutanud seadus. «Kõikides nendes komisjonides on koalitsioonil ülekaal ja kui keegi on soovinud opositsioonist juurde liikuda, siis nende osas oleme ka vastavad otsused teinud,» mainis Hussar. «Juhatus jätkab läbirääkimisi fraktsioonitute saadikutega, leidmaks lahendust, kes oleks valmis sotsiaalkomisjonist lahkuma või liikuma teise komisjoni. Sellega leitakse lahendus ka Keskerakonna probleemile, et Tšaplõgin saaks liikuda sotsiaalkomisjoni. Nii lihtne see ongi – tuleb inimestega läbi rääkida.»

Veel rõhutas Hussar, et komisjonide koosseis pannakse kokku riigikogu koosseisu alguses. «Tšaplõgin väljendas ise soovi riigikogu põhiseaduskomisjoni astuda. Kõnealusel juhul nende fraktsioonikohtade juures ei ole enam võimalik tal või Keskerakonna liikmetel kõigil kuuluda komisjonidesse. Aga eeldada, et riigikogu juhatus peab päevapealt tegema mingisugused otsused, et kõik liikumised saaksid täpselt toimuda – selleks tuleb anda aega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles