Reitingud: Isamaa toetus on rekordkõrgusel (20)

BNS
Copy
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Marko Saarm

Isamaa toetusnäitaja jätkas ka viimasel nädalal kerkimist, olles nüüd kõrgeimal tasemel alates 2019. aasta algusest.

Ühiskonnauuringute instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti koostöös valmiva iganädalase küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Isamaad 28,6 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 18,7 protsenti ja Reformierakonda 16,7 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Esikolmikule järgnevad Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 16 protsendiga, Keskerakond 11,1 protsendiga ning Eesti 200, kelle toetus on 4,8 protsenti.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 37,5 protsenti ning opositsioonierakondi 58,4 protsenti vastajatest.

Tartu Ülikooli teaduri Martin Mölderi sõnul on erakondade toetuses näha osa varasemate trendide jätkumist, aga ka potentsiaalselt mõnda olulist trendimuutust.

«Isamaa on jätkuvalt selgelt kõige eelistatum erakond nii üleüldiselt kui ka paljudes peamistes valijagruppides, välja arvatud mitte-eestlased ja noored ning kõige vaesemad ja kõige rikkamad valijad, samuti lasteta valijad. Samas on toetustabeli teises otsas Eesti 200 toetust räsimas personaalse riigi idee, mis seob ebamugavalt kokku erakonna tegevuse valitsuses ning erakonna peamiste asutajate ja rahastajate visioonid,» märkis Mölder.

«Isamaa toetusprotsent, mis püsis eelmise aasta lõpust kuni jaanuari lõpuni võrdlemisi stabiilne ning isegi taandus pisut, on nüüd viimastel nädalatel uuesti jõudsalt kasvanud. Erakonna toetuse tase on 28,6 protsenti, mis on nende toetuse rekord. Oma toetust on viimastel nädalatel kasvatatud ennekõike eestlastest valijate seas, kuigi tasub ka märkida, et mitte-eestlastest valijate seas on erakonna toetus olnud viimastel kuudel rekordiliselt kõrge,» ütles Mölder.

EKRE toetusprotsent, mis kuni jaanuari lõpuni oli mõned kuud languses, on viimastel nädalatel püsinud võrdlemisi stabiilne ning on isegi tasapisi kosunud.

«Reformierakonna toetuses praegu mingit trendi märgata ei ole – oravapartei nelja nädala keskmine toetusprotsent kõigub kuskil 16 ja 17 protsendi kandis. Tundub, et oma lõpu on leidnud sotsiaaldemokraatide alates jaanuari algusest kestnud toetuse kiire kasv. Eelmisel nädalal oli nende nelja nädala keskmine toetusprotsent 17 protsenti, kuid kõige viimane nädalane tulemus oli oluliselt madalam ehk 13 protsenti, mis tegi ka lõpu nende toetuse kasvule. Samuti on peatunud, kui mitte ümber pöördunud Keskerakonna alates aasta algusest kestnud kiire toetuse langus,» ütles Mölder.

Toetustabeli alumises otsas püsib Eesti 200, kelle nelja nädala keskmine on praeguseks langenud alla valmiskünnise. «See tähendab, et kui valimised toimuksid praegu, jääks Eesti 200 riigikogu ukse taha. Sellises riigikogus saaks Isamaa 34 kohta, EKRE 21 kohta, Reformierakond 18 kohta, sotsiaaldemokraadid 17 kohta ning kõige väiksema erakonnana Keskerakond 11 kohta,» lisas Mölder.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles