ANASTASIA ISABELLA POOLE Lihtsalt tulbikimbust naistepäeval ei piisa (4)

Anastasia Isabella Poole
, TÜ üliõpilane
Copy
Peaminister Kaja Kallas koos Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeniga Brüsselis.
Peaminister Kaja Kallas koos Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeniga Brüsselis. Foto: JOHN THYS / AFP / Scanpix Baltics

Täna on rahvusvaheline naistepäev ja sel tähtpäeval peaks kõiki naisi märkama ja tunnustama. Mina seda paraku ei tunne. Ega üks tulbikimp ja õnnitlused aita kaasa naiste õiguste edendamisele, sest naised on jätkuvalt Euroopa poliitikamaastikul alaesindatud, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni teise kursuse tudeng Anastasia Isabella Poole.

Argumente soolise tasakaalu poolt poliitikas on tohutult, sest kasu ei saa mitte ainult naised, vaid ka erakonnad ja ülejäänud ühiskonnaliikmed. 1979. aastal, kui olid esimesed europarlamendi otsevalimised, oli naissaadikute osakaal parlamendi koosseisust 16,6 protsenti ning kuni viimaste valimisteni tõusis osakaal 41 protsendini.

Siiski pärast Suurbritannia lahkumist EList on Euroopa Parlamendi naiste osakaal taas langenud ja 2021. aasta jaanuari seisuga on naispoliitikute osakaal europarlamendis vaid 38,9 protsenti. Uurides Eesti naiste osakaalu poliitikas, pole seegi vaatepilt lootustandvam: Eestit esindab seitsmest saadikust vaid kaks naispoliitikut.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles