Sotsid umbusaldavad Kõlvartit: Ossinovskile terendab linnapea koht (34)

Ingrid Landeiro
, ajakirjanik
Uuendatud 25. märts 2024, 19:59
Copy
Jevgeni Ossinovski.
Jevgeni Ossinovski. Foto: Madis Veltman

Tallinna linnavolikogu liige Jevgeni Ossinovski (SDE) kinnitas täna Postimehele, et erakond liitub homme toimuva linnapea Mihhail Kõlvarti (KE) umbusaldamisega. Postimehele teadaolevalt saab uueks linnapeaks suure tõenäosusega Ossinovski ise. 

Sotside Tallinna juhatus otsustas pärast tänast koosolekut, et lõpetab volikogus koostöö Keskerakonnaga ning on sellest ka partnererakonda teavitanud. «Kaalumise tulemusena jõudsime seisukohani, et usk sellesse, et see koalitsioon saab edasi toimida mõistlikul viisil, et seda usku enam ei ole,» sõnas Ossinovski. 

Ossinovski sõnul on Keskerakonna fraktsioon muutunud väga ebastabiilseks. «Sealt on saadikuid ära läinud, mis tähendab, et ka muidu juhtimine on muutunud keerulisemaks ja ei ole ka kindlust, et see ei jätku. Teiselt poolt siis loomulikult ka eelmise nädala kohtuotsus (Porto Franco juhtum - I.L.) andis oma täiendava nii-öelda eetilise tasandi sinna juurde. Nende koosmõjus sotsiaaldemokraadid leidsid, et see on mõistlik otsus,» selgitas Ossinovski.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Lauri Läänemets rääkis täna ERRile, et homme võib Kõlvarti umbusaldamise käigus juhtuda, et see lõpeb pealinnas hoopis Keskerakonna ja EKRE koalitsiooniga. «Võib juhtuda, et me näeme, kuidas EKRE saadikud hakkavad hoopis Tallinna linnapead usaldama. Kõik arutavad seda, et kas tuleb uus koalitsioon, kus osalised on sotsid – jah, sotsiaaldemokraadid kindlasti on nii-öelda kaalukeeleks ja põhiotsustajaks. Aga täpselt sama oluline küsimus on ka see, et kas Tallinn võib saada hoopis koalitsiooni, kus on Keskerakond ja EKRE. Neid mõlemat asja peab väga tõsiselt jälgima. Õhus on erinevaid märke ja ma ei välistaks praegu midagi,» rääkis Läänemets ERRile.

Ossinovski sõnul on homme toimuvat raske ette ennustada. «EKRE-l üldiselt põhimõtteid on vähe, kui üldse, millest tulenevalt ei ole minul ka kindlust, kas ja mida nad [homme umbusaldusel] teevad. Sõnumid on olnud tõepoolest risti-rästi, et kord nad kirjutavad alla ja siis ütlevad, et nad ikkagi ei osale,» tõdes Ossinovski.

Kui Kõlvarti umbusaldamine homme läbi läheb, on uue võimuliidu puhul viidatud nelja erakonna koalitsioonile – Eesti 200, Reformierakond, sotsid ja Isamaa. Kuidas aga neli erakonda võimuliidus kokkulepeteni jõuaks? Ossinovski ei soovi veel sündmustest ette rutata. «Kuna seis seal volikogus on ikkagi üsna segane, siis mina küll täna ei tõtta ütlema, et juhul kui [Kõlvarti umbusaldamine] läbi läheb, mis edasi saama hakkab. Võtame samm korraga. Täna sotsiaaldemokraadid langetasid ühe otsuse. Vaatame, mis toob siis homne Tallinna linnavolikogu istung,» lausus Ossinovski.

Siiski on sotsidel kindel soov linnajuhtimises ka edaspidi sõna sekka öelda. «Muidugi ei ole kellelegi üllatus ega saladus, et sotsiaaldemokraadid võimalusel linnajuhtimises osalevad ka edaspidi, aga kas see on võimalik nii-öelda meile vastuvõetavatel tingumustel, seda siis näeb pärast,» rääkis Ossinovski. 

Tallinna linnavolikogu 37 opositsiooni kuuluvat liiget andsid eelmise nädala istungil üle linnapea umbusalduse. Linnavolikogu arutab Kõlvarti umbusaldamist homme hommikul erakorralisel istungil. Kõlvarti kukutamiseks on vaja 40 häält.

Kommentaarid (34)
Copy
Tagasi üles