Stuudios on Urmas Paet: Suur osa eurooplastest ei tunneta Ukraina sõja tõsist ohtu

Urmas Paet
, Euroopa Parlamendi väliskomisjoni aseesimees
Copy

Suur osa Euroopa ühiskonnast ei tunneta, et see, mis Ukrainas praegu toimub, on päriselt oht ka teistele Euroopa riikidele, ütleb Euroopa Parlamendi väliskomisjoni aseesimees Urmas Paet. «Liiga suur osa inimesi arvab, et jah, seal on sõda, see on kole ja Venemaa käitumine on halb, aga see meid siin ei puuduta,» rõhutab saadik.

Kahjuks on oma elu hakanud elama ka paradigma, et Ukraina põllumajandus on kõiges süüdi. Süüdistatakse, et Ukraina rikub Euroopa turgu. Tegelikult on Ukraina toidukaupade osakaal Euroopa turul väga väike, seevastu jõuavad näiteks Venemaalt ja Valgevenest põllumajandustooted ja toidukaubad Euroopasse ikka väga suures mahus. Sellest ei tahetud kuni viimase ajani üldse rääkida. Samas ostab mitu suurt Euroopa riiki, nagu Prantsusmaa, Itaalia, Hispaania, järjekindlalt Venemaa vilja. Paet kinnitab, et see kõik ongi löönud hinnad alla, põhjust tuleb otsida sealt. Nüüd on Euroopa Liit valmis kehtestama Venemaa osale põllumajandustoodetele kõrgemad tollid, aga mitte embargot.

Euroopa kaitsetööstus ei suutnud selle aasta jooksul miljonit mürsku Ukrainale tarnida, sest liiga pikka aega on olnud Euroopa kaitsetööstus selgelt alarahastatud. Arvati, et pärast Nõukogude Liidu lagunemist mingisugust konflikti Euroopas enam tekkida ei saa.

Paraku kipub olema nii, et päriselt hakatakse liigutama alles siis, kui juba midagi tõsist on juhtunud sinu endaga. «Näiteks mõned Euroopa Liidu otsustusprotsessid tuleks ära muuta, ei saa olla nii, et kõik ülejäänud riigid on ühe pantvang, kes ei taha antud juhul Ukrainat piisavalt aidata ja Venemaad survestada,» selgitas Paet.

Ja jätkuvalt on Ameerika Ühendriigid Euroopale väga oluline julgeoleku tagaja. Kui seal peaks toimuma mingisuguseid muudatusi või tagasiastumisi senistelt positsioonidelt, siis see võib kahjustada Euroopa julgeolekut.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles